trenutno imaju dva reprezentativca i izbornika

Ribolovci iz Pješčane već su godinama među najboljima u Hrvatskoj

0

Udruga pomorsko-sportskih ribolovaca "Pješčana Uvala" niže vrsne uspjehe u podvodnom ribolovu. Trenutno ima dva člana hrvatske reprezentacije, Josipa Urtija i Mateja Njavru, te izbornika Dejana Mickovića. Predsjednik udruge Matej Njavro otkrio nam je više detalja o udruzi.

Ističe da okupljaju ljude različitih aktivnosti, a uz to što se bave sportom često održavaju ekološke akcije čišćenja podmorja u lučici u Pješčanoj Uvali i njenoj blizini, te od ove godine provode školu podvodnog ribolova s teorijskim i praktičnim djelom.

"Ja sam kao stanovnik Pješčane Uvale ujedno i strastveni podvodni ribolovac, a podvodni je ribolov dosta "nezahvalan" sport. Osim što je dosta opasan sam po sebi, zahtijeva velika ulaganja po pitanju opreme, pogotovo za natjecanje. Kao klinac sam dobio priliku postati članom udruge i malo po malo krenuo sam se natjecati zajedno s prijateljima i članovima Manuelom Širolom i Dejanom Mickovićem. Postali smo prisutni na velikom broju natjecanja na koje nas je udruga slala, a i isto su tako počeli pristizati i rezultati, pa smo u prošloj  2023. godini proglašeni najuspješnijom udrugom u podvodnom ribolovu od strane Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru i Saveza Istarske županije", ističe Njavro.

 

Kao najveći uspjeh ističe titulu ekipnog državnog prvaka 2021. godine u Novigradu u sastavu Dejan Micković, Manul Širola i Matej Njavro, potom broncu na ekipnom državnom natjecanju 2019. godine, pa Dejanova mnoga postignuća poput dvije titule prvaka Istarske županije i dvije titule pobjednika Kupa Hrvatske.

"Ja sam tek od prošle godine postao aktivan u pojedinačnim natjecanjima, te sam za sada osvojio Međužupanijsko prvenstvo Sjevernog Jadrana 2023. godine te iste godine u svom debitantskom nastupu postao pojedinačni viceprvak Hrvatske u Makarskoj. Od ove smo godine bogatiji za još jednog trofejnog ribolovca Josipa Urtija, uz kojeg vjerujemo da ćemo nizati još i više uspjeha", dodaje Njavro.

Ističe da ovaj sport zahtjeva puno vremena i novca za pripremu terena na koji se odlazi, što uključuje i po dva tjedna prije natjecanja kako bi se pronašle dobre pozicije na kojima će se roniti na natjecanju.

"Za to nam je potreban gliser koji vučemo na prikolici ovisno gdje je natjecanje, te osoba koja će voziti gliser – barkarijol, bez kojeg je pretraga terena praktički nemoguća. Naša udruga omogućava nam sva potrebna sredstva kako bi natjecanja pripremili i odradili što kvalitetnije", kaže Njavro.

Ono što slijedi je Euro-Afričko natjecanje u podvodnom ribolovu koje se održava u mjestu Erdek u Turskoj krajem svibnja.

"U sastavu hrvatske reprezentacije iz našeg kluba nastupaju Matej Njavro i Josip Urti. Posebno smo ponosni na trenera podvodnog ribolova Dejana Mickovića koji je ove godine postao izbornik hrvatske reprezentacije u podvodnom ribolovu, na mandat od 4 godine. Dejan daje poseban doprinos ovom klubu jer svoje znanje nesebično širi na mlađe generacije putem škole podvodnog ribolova. Uz njega sam posebice i ja puno naučio, te mi je definitivno pomogao skratiti put koji sam trebao prijeći da bih došao do ovoga mjesta u reprezentaciji", ističe Njavro.

Na koncu napominje da se konstantno trude promovirati ovaj sport na način da educiraju ljude, prvobitno iz sigurnosnih razloga, a zatim i stoga što ovaj sport već neko vrijeme stagnira, mladih je sve manje, a stari su sve stariji.

"Predivan je ovo sport, i mnogi se u njemu pronađu jer pod morem spoznaju mir kojeg je teško naći na kopnu. Samo treba biti oprezan, roniti u paru i konstantno se educirati, jer ćemo na taj način imati sve manje nesretnih slučajeva, a sve više ribe na stolu", zaključuje Njavro. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa