u livadama počeli 15. dani zigante tartufa

Teranino, malvazija, teran, ulje, pršut, boškarin, a na čelu svega...

0
Antonella Zigante (foto: Milivoj Mijošek)
Antonella Zigante (foto: Milivoj Mijošek)

Znate koliko je sati kad smo naručujući macchiato zamolili da ne bude od tartufa. Naravno, bila je to šala, ali utemeljena na svemu što se od danas može vidjeti u Livadama, gdje su upravo počeli 15. Dani Zigante tartufa. 

Ljubitelji te moćne i skupucjene gljive u Istri će uvijek doći na svoje, ali sljedećih pet vikenda pogotovo. Usudili bismo se reći da svatko tko drži do gastro varijante svojeg bića - barem jedan od tih pet vikenda mora biti u Livadama. 

"Ovdje gostima možemo ponuditi sve od tartufa. Nudimo im svježe tartufe, pokazujemo kako se oni pronalaze u šumi, a potom ih mogu odmah i probati s nekim tipičnim jelima kao što su fritaja i pašta. Malo modernija verzija je burger", kaže Antonella Zigante, kći sada već legendarnog Giancarla Zigantea.

 

Štorija je danas također već legendarna. Giancarlo je 1999. u Motovunskoj šumi pronašao najveći tartuf na svijetu od 1,32 kile. Godinu dana kasnije u Livadama je otvorio prvu trgovinu sa svježim tartufima, a 2001. restoran. Priča se tako zakotrljala. Prezime Zigante danas je jedan od simbola ne samo za tartufe nego za cijelu Istru, odnosno njezinu gastronomiju. Njihovi tartufi, malo je reći, domogli su se stolova u svim krajevima svijeta. 

Sljedeći korak bilo je pokretanje manifestacije na kojoj se sve o tartufima može saznati iz prve ruke, i naravno probati. Prvi Dani Zigante tartufa održani su prije ravno 15 godina, a ove godine održavaju se pet vikenda u nizu, od 5. listopada do 3. studenog.

"Tu je naravno i slatka kombinacija, naš famozni sladoled s tartufima. Potom prodaja svježih tartufa i tartufa kroz proizvode. Tu su i ostali izlagači, vinari, maslinari, suhomesnati proizvodi, tako da ljudi mogu dobiti cjeloviti osjećaj regije" kaže Antonella Zigante, napomenuvši da je i ove godine kvaliteta tartufa dobra, ali cijene su nešto više jer ih je manje nego inače. 

Posjetitelja ima s raznih strana svijeta

U golemom šatoru u centru Livada sve se vrti oko male gljive, no ovdje su izložena i ostala bogatstva Istre. Mnogo toga je na bazi Ziganteova blaga, pa smo tako redom zabilježili čokoladu, maslinovo ulje, začine, tartufatu, razne namaze, sol, masline, paštu, gin, bisku, teranino, medenicu, čokoladne kreme, ketchup, majonezu, sir, salamu i čips na bazi tartufa ili sa tartufima. 

Kad su u pitanju tartufi, ono što ljude najviše zanima na koncu su cijene. U malim teglama svježi tartufi prodaju se po 20-ak eura na više. 

"Sortiramo ih po klasama. Treća klasa je 2.000 eura kilogram, do prve klase koja je 4.500. Dakle 10 grama tartufa treće klase dođe oko 20 eura", kaže Antonella Zigante.

Svaki vikend na rasporedu je i posebni program. Ovaj prvi posjetitelje, mahom turiste iz raznih zemalja, oduševila je parada vozila Ferrarija i Maseratija. Sljedeći vikend, 12. i 13. 10., bit će posvećen bijelom tartufu, njegovom veličanstvu tuber magnatum pico. 

Na koncu, kratko smo razgovarali i s dvoje izlagača. 

Nataša Vrbaški, voditeljica maloprodaje u buzetskoj destileriji Aura, kaže nam da su oni ovdje redovito, pa mogu reći kako su odaziv i prodaja uvijek dobri. 

Jasmina Blagonić iz Coslovicha pak ističe da se najviše traže malvazija i teran. Pogotovo kad su u pitanju stranci, jer znaju da je to - domaće.

Teranino, malvazija, teran, ulje, pršut, boškarin... a na čelu svega tartuf.

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa