grad pula:

Dovršenim idejnim projektom stvorene su pretpostavke za daljnje korake prema uređenju Giardina

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Na jučerašnji komentar Istarskog.hr naslovljen "Što je gradonačelnik Pule predstavio javnosti 8. listopada 2024.?" reagirao je Grad Pula.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti:

"Svaki projekt, a posebice zahtjevni, poput projekta uređenja Giardina, obzirom na njegov značaj za žitelje Grada, postojanje vrijednog zelenog fonda, kao i činjenicu da se nalazi unutar zaštićene kulturno povijesne cjeline, nužno podrazumijeva provedbu više faza tijekom projektiranja.

 

U tom je smislu ključno razlikovati do sada provedene faze – izradu idejnog rješenja te recentno dovršenu izradu idejnog projekta.

Naime, idejno rješenje je faza projektiranja koja predstavlja inicijalni koncept projekta. Ona je početni korak u kojem se istražuju različite mogućnosti i pristupi projektiranju, često kroz nekoliko varijantnih rješenja. Idejno rješenje fokusira se na osnovne ideje o prostornoj organizaciji, oblikovanju i funkcionalnosti zahvata u prostoru.

Idejni projekt, s druge strane, dolazi nakon faze idejnog rješenja i predstavlja detaljniju razradu odabrane varijante uređenja.

Idejni projekt, naime, konkretnije i detaljnije razrađuje nacrte i tehničke specifikacije te sve ključne aspekte potrebne za dokaze ispunjavanje svih urbanističkih uvjeta te mora biti izrađen na način da su projektirana rješenja u skladu s relevantnim propisima.

Idejni projekt je skup međusobno usklađenih nacrta i dokumenata kojima se daju osnovna oblikovno-funkcionalna i tehnička rješenja građevine.

Dakle, nakon idejnog rješenja trebalo je gotovo dvije godine posla sa svim dionicima da dođemo do idejnog projekta.

Zbog specifičnosti zahvata, što podrazumijeva činjenicu, kako je uvodno istaknuto, da je riječ o zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini te prostoru kojeg krasi iznimno vrijedan zeleni fond, u cilju dovršenja izrade idejnog projekta tijekom proteklog su vremena odrađene brojne aktivnosti, uključujući pregled zdravstvenog stanja stabala i istražno arheološko istraživanje, ali i brojni sastanci s predstavnicima Ministarstva kulture i medija – Konzervatorskog odjela iz Pule i predstavnika Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Sve navedeno uz veliku podršku i profesionalni angažman projektanata Studija 3LHD rezultira dovršenjem idejnog projekta uređenja Giardina.

Ovaj idejni projekt poslužit će kao podloga za provedbu sljedeće faze koja uključuje postupak nabave usluge izrade glavnih i izvedbenih projekata te troškovnika kao preduvjeta za pokretanje nabave i za izvođenje konkretnih radova."

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa