zeleno, plavo, održivo

Grad Umag je jedan od predvodnika zelene tranzicije u Hrvatskoj

0
Jelena Nekić iz Grada Umaga
Jelena Nekić iz Grada Umaga

Grad Umag je jedan od pedvodnika zelene tranzicije ne samo u Istri nego u cijeloj Hrvatskoj. Još 2010. započeli su projekte kojima su primarni ciljevi bili zaštita okoliša i smanjenje ekološkog otiska.

"Tada smo imali tri osnovne smjernice - plinofikaciju, gospodarenje otpadom i vodozaštitno područje, odnosno izgradnju aglomeracije s pročistačem. Plinofikacija je gotova i većim dijelom je u funkciji, a isto tako je i s gospodarenjem otpadom. Jedan dio deponija smo sanirali 2017., a sada smo u fazi sanacije drugog dijela, što bi trebalo biti gotovo do kraja godine. Također smo u izgradnji reciklažnog dvorišta i sortirnice za inertni građevinski otpad, što bismo imali jedini u Istri. Što se tiče vodozaštitnog područja, ono je izgrađeno i aglomeracija je u toku i razvija se, a izgrađen je i uređaj za pročišćavanje koji je u probnom radu", kaže Jelena Nekić iz Grada Umaga. 

Sada su glavna tema obnovljivi izvori energije. Kako ističe Nekić, Umag je orijentiran na solarne elektrane i uređenje zelenog područja.

 

"Još 2014., kada je sve išlo preko gradova, kod nas je bilo potpisano preko 200 ugovora s građanima za obnovljive izvore. Nakon toga je sve išlo preko fondova i tu su građani jako malo prolazili. Zato smo im odlučili pomoći sufinanciranjem projektne dokumentacije, a u idućoj godini ćemo sufinancirati i ugradnju elektrana", kaže Nekić.

Pored toga, i sam Grad radi na izgradnji solarnih elektrana na svojim objektima.

"Prije više od mjesec dana počeli smo projektirati prvu elektranu na zgradi nove tržnice snage 30-ak kW, koja će pokrivati potršnju tržnice, a ostalo će davati u mrežu. Pored toga, u fazi smo projektiranja solarnih elektrana na školama, vrtićima, domu umirovljenika i Pučkom otvorenom učilištu u centru grada. Sve to skupa trebalo bi biti 330 kW, a povrat investicije sedam godina s današnjim cijenama. Ako se poveća cijena električne energije, to bi moglo biti i kraće", ističu iz Grada Umaga, gdje pod panele namjeravaju staviti još neka područja. 

"Razmatramo površine koje su pogodne na način da se ne moraju mijenjati prostorni planovi. Na primjer sanirana odlagališta otpada, neka parkirališta. Dakle, velike površine koje imaju infrastrukturu i dale bi se spojiti na mrežu uz minimalne troškove. To je nekoliko hektara ukupno na više lokacija i ti projekti će služiti većinom za davanje energije u mrežu", ističu iz Grada Umaga.  

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa