dobili DOZVOLU jedini u istri

SCRAPING U Uljaniku će se uništavati ribarski brodovi do 300 tona

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Ribarski brodovi čiji se vlasnici više ne budu željeli baviti izlovom ribe ubuduće će moći dati uništiti svoja plovila u Uljanik brodogradnji 1856. Potvrdio nam je to direktor Uljanika Samir Hadžić, rekavši da je tvrtka ishodila dozvolu za tu djelatnost prije dva dana, 22. svibnja. U Uljaniku će se, dakle, moći uništavati brodovi od čelika, aluminija, drva i stakloplastike, mase do 300 tona, dužine do 40 metara. Time je Uljanik postao jedino brodogradilište u Istri, a i šire, gdje će se ribarice moći uništiti. Naime, prema popisu odobrenih rezališta, ažuriranom 22. svibnja ove godine, to se može učiniti još jedino u tvrtki Nuić nautika u Kaštel Štafiliću.

 

Obavijest o tome dostupna je i na web stranici Euribarstvo.

"Obavještavaju se korisnici mjere I.10. „Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti“ da je na dan 22. svibnja 2024. godine odobreno još jedno brodogradilište/rezalište za obavljanje uništavanja ribarskih plovila. Ishođenu potvrdu o podobnosti za uništavanje ribarskih plovila je ishodio subjekt Uljanik brodogradnja 1856 d.o.o., postrojenje Pula, a detaljni podaci o odobrenju (uključujući i podatke o plovilima za koja se može provoditi uništavanje) se mogu pronaći u popisu odobrenih brodogradilišta/rezališta koji je dostupan ovdje", stoji na stranici.

Hadžić navodi da je tvrtka registrirana pri resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da bi se, po potrebi i prema njihovom zahtjevu, mogli baviti tom djelatnošću. 

"Ide se na na scraping ili uništavanje ribarica, koćarica i plivarica čiji vlasnici više nemaju interesa time se baviti, a da bi  poslovni subjekt mogao to raditi, treba se registrirati pri Ministarstvu po određenim pravilima Ministarstva i EU-a, da bismo mogli, uz njihov nadzor, raditi scraping takvih brodova.

Na pitanje kad se očekuje prvo uništavanje, kaže da im se mogu javiti zainteresirani ribari.

"Kada nam se jave, mi ćemo napraviti ugovor s njima i krenuti u scraping, dakle, ne ovisi o Uljaniku kad će početi, počet će kad nam se jave ljudi zainteresirani za uništavanje tih ribarskih brodova", kaže Hadžić te dodaje da je brodogradilište opremljeno potrebnim strojevima.

"Ovisi kakav je brod, može biti drveni, betonski, metalni, ovisi od ribarice do ribarice, a mi smo opremljeni svime time jer proizvodimo brodove, a ovo je samo obrnuti proces", izjavio je Samir Hadžić. 

Podsjećamo, prije gotovo devet godina scraping se obavljao i u pulskom Tehnomontu, u vrijeme kad je Europska unija isplaćivala velike naknade ribarima koji su se odlučili odreći svog zanata. Cilj je smanjiti ribarsku flotu i spriječiti prekomjerni izlov u zemljama Unije. Direktorica Tehnomonta Gordana Deranja kaže nam da to više ne rade jer se nisu prijavili, a i ne bi imali gdje jer su im navozi puni.

"Nije to ni tako bezazleno, posao je vrlo zahtjevan. Moraju se poštivati ekološki standardi, postaviti plivajuće brane. Tada smo uništili dosta ribarica", prisjeća se Deranja. (Mirjana Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa