DOBAR DAN, KAKO STE?

Na pulskoj tržnici mjerili raspoloženje građana

0

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, danas je građanima na pulskoj tržnici mjereno – raspoloženje. Riječ je o javnozdravstvenoj akciji „Dobar dan, kako ste?“ koju provode Ministarstvo zdravstva i Hrvatska psihološka komora u šest gradova u Hrvatskoj, uključujući najveći grad u Istri.

Građani su ispunjavanjem upitnika o mentalnom zdravlju od psihologa mogli dobiti povratne informacije o emocionalnom stanju i raspoloženju, kao i savjete o načinima na koje mogu poboljšati kvalitetu života te gdje se mogu obratiti za psihološku pomoć.

Osim na javnim mjestima u većim gradovima, u je uključeno više od 80 volontera, ovlaštenih psihologa i psihologa vježbenika, koji će mjerenje raspoloženja provesti na svojim radnim mjesta.

 

Ovogodišnja se akcija odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva koje je na povećanu potrebu za prevencijom mentalnih poremećaja i zaštitu mentalnog zdravlja, naročito nakon razdoblja pandemije, odgovorilo zapošljavanjem kliničkih psihologa i psihologa u domovima zdravlja, kao i značajnijim zapošljavanjem psihologa u cijelom zdravstvenom sustavu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici. Mentalno zdravlje je značajno povezano s našim subjektivnim osjećajem dobrobiti – našom emocionalnom, psihološkom, socijalnom (društvenom), duhovnom, ali i tjelesnom dobrobiti i sastavni je dio općega zdravlja.  Osoba koja je dobroga mentalnog zdravlja zadovoljna je, pozitivna, sposobna biti sretna u obitelji, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva, produktivna je i dobro se nosi sa životnim nedaćama i stresovima.

Za očuvanje mentalnoga zdravlja je važno ulaganje u emocionalnu dobrobit (osjećaji), psihološka dobrobit (pozitivno funkcioniranje), društvenu dobrobit (odnosi s drugima i prema društvu), tjelesnu dobrobit (tjelesno zdravlje) i duhovnu dobrobit (smisao života).

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa