Večeras otvorenje 16. Dana srpske kulture u Istri

0

Gradonačelnik Filip Zoričić upriličio je danas, 10. listopada 2024. godine prijem za organizatore i umjetnike iz Srbije koji sudjeluju na ovogodišnjem 16. Festivalu srpske kulture u Istri.

Na prijemu su prisustvovali direktor Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašula, predsjednik SKUC-a Miloš Bajić, predsjednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić, glumci Irfan Mensur, Boda Ninković, Vladimir Kerkez, producenti Mensur Gobeljić i Aleksandar Risimić, urednik Aleksandar Simić te slikarice Aleksandra Novitović i Jelena Bodrožić.

 

„Lijepo je da kroz umjetnost i kulturu čuvate i njegujete jezik, izričaj i ljubav prema domovini. Na taj se način ujedno njeguje i multikulturalnost, kroz konkretna djela i hvalevrijedne projekte poput ovog festivala. Međusobnim upoznavanjem brišemo predrasude i postajemo bolji ljudi, a kultura i umjetnost nam u tome pomažu. Zbog toga mi je iznimno drago što surađujemo na tim područjima jer to je ono što mijenja društvo na bolje. Čestitam vam na bogatom programu ovogodišnjeg festivala, ustrajte i dalje, a mi ćemo vam nastaviti biti potpora“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Naime, 16. Festival srpske kulture u Istri održava se od 9. do 11. listopada 2024. godine u Puli pod nazivom "Đura Jakšić – Umjetnik i buntovnik". Ovogodišnji je festival posvećen 190. godišnjici rođenja jednog od najznačajnijih srpskih slikara i pjesnika, Đure Jakšića.

Program festivala uključuje raznovrsne kulturne sadržaje. U srijedu, 9. listopada u 20 sati na Maloj sceni INK-a održala se predstava "Noć u kući gospodina Kolaka", redatelja Irfana Mensura, u kojoj glume Irfan Mensur, Boda Ninković i Vladimir Kerkez.

Danas,  10. listopada u 19 sati u Galeriji Vincenta iz Kastva u Istarskom narodnom kazalištu održat će se svečano otvorenje festivala na kojemu će u ime Grada Pule sudjelovati zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić. U sklopu večerašnje svečanosti održat će se i otvorenje grupne izložbe akademskih slikara iz Srbije pod nazivom "Đura Jakšić - Inspiracija", uz recitacije poezije Đure Jakšića koje će govoriti Miodrag Jakšić i Vladimir Kerkez.

U petak, 11. listopada u 20 sati u prostorijama knjižare "Klub & knjižara", na adresi Giardini 2, održat će se projekcija dokumentarno-igranog filma "Tragovima Đure Jakšića" redatelja Miodraga Miće Jakšića, uz razgovor s autorom i koncert Orkestra tamburica Pazova.

Podsjetimo, Festival organizira Srpski kulturni centar u Istri, a pokrovitelji su Grad Pula, Istarska županija, Turistička zajednica grada Pule i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa