osvrt

Pitanje je trenutka kad će početi prosvjed ugostitelja s Giardina

0
Ilustracija (foto: Duško Marušić/Pixsell)
Ilustracija (foto: Duško Marušić/Pixsell)

Nakon što je predstavljen plan uređenja Giardina pitanje je trenutka kad će početi prosvjed tamošnjih ugostitelja. Planom je naime predviđeno izbacivanje njihovih terasa iz središnjeg dijela pulskoga Korza i njihovo smještanje isključivo uz zgrade. Riječ je o prilično velikom padu standarda. Ovako od oka, Bolero, Rustico i ostali mogli bi pasti na trećinu stolova od broja koji imaju sada. Dakle, ne "za" trećinu, nego "na" trećinu. Tko je imao 30-ak stolova, sad će ih imati deset. 

Naravno, tek treba vidjeti kako će novi Giardini zaista izgledati, ali prema svim najavama koje su nam dostupne, trebao bi se desiti pomor kavanskih stolova. Nekom je to drago, nekome je krivo, ali to nije ni važno. Ono što bi trebalo biti važno jest ima li ta odluka smisla. 

Za početak, možemo probati razjasniti nedoumicu oko toga gdje će se točno nalaziti i kako će izgledati buduće terase. To bi trebalo biti uz kino Valli i ostale zgrade, dakle tamo gdje kafići i restorani i sada imaju terase, ali je to samo manji dio ukupnog kapaciteta. Logično bi bilo pomisliti da će se terase proširiti na sadašnji prolaz (između dva niza stolova), ali prikaz koji je odaslan u javnost jasno pokazuje da je predviđena otprilike ista konfiguracija "unutrašnjih" terasa kao i do sada. Dakle, usko uz zgrade. 

 

Pritom je zanimljivo da Saša Begović iz Studija 3LHD, koji je radio projekt, kaže da će se terase "premjestiti sa sredine trga na prostor uz zgrade", ali to mora da je neka zabuna. Kao što je poznato, terase se ne mogu "premjestiti" uz zgrade jer tamo već postoje. Dakle, mogu se jedino smanjiti i svesti samo na prostor uz zgrade. To bi značilo, kao što smo već izračunali, otprilike na trećinu.

Ne sumnjamo da su stručnjaci iz cijenjenog zagrebačkog studija napravili dobro svoj posao, ali možda ne razumiju, ili im nisu do kraja jasne, neke pulske posebnosti. Naravno, sasvim je moguće da ih ni ja ne razumijem jer sam u ovom gradu tek nekoliko godina, ali mi se čini da ipak nije to posrijedi. 

Naime, koliko sam upoznat, Giardini nisu šetnica kojoj je nasušno potreban prostor za prolaz. Ni sada, kada je "sve zakrčeno terasama", tamo se nikad ne stvara gužva, pa čak ni u najvećoj ljetnoj špici. Pješačka gužva se u Puli stvara manje-više isključivo u Prvomajskoj. 

Giardini su prvenstveno debeli hlad u kojem se uživa u makijatu skriven od sunca. Kada bi prosječne Puljane pitali koji su problemi Giardina, vjerovatno bi naveli ptice, gnjila stabla i nedostatak wc-a. Sumnjam da bi itko rekao da su problem gužve i manjak "zraka" zbog ugostiteljskih terasa. Da odemo korak dalje - doima se vrlo neobično da će se broj stabala značajno povećati i tako stvoriti "još gušći hlad", ali se u tom hladu neće moći sjediti! Hoće, valjda, na klupicama, što realno privlači samo određeno društvo. Ono koje pivo otvara upaljačem.  

Žalosti što ovaj potez ide točno u pravcu eutanazije dijela grada koji je do prije nekoliko godina bio jedna od rijetkih oaza zabave. Prvo su nasrnuli susjedi kojima je smetala muzika, a sad i dizajneri prostora kojima smetaju terase.

Projekt uređenja Giardina je, naravno, pohvalan i poželjan. Po svemu se čini da će taj dio grada, ako do realizacije i dođe, zasjati u novom ruhu. Ali šteta bi bila da to ruho bude više penzionersko, nego mladenačko.        

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa