mogući su i novi izbori

Radin potvrdio ono što se nagađalo. Saborska većina se već raspada?

0
Furio Radin (foto: Patrik Maček/Pixsell)
Furio Radin (foto: Patrik Maček/Pixsell)

"Predložit ću na sastanku Kluba nacionalnih manjina da predsjednik Odbora za ljudska prava i nacionalnih manjina bude Milorad Pupovac i da kao Klub ne dajemo nikakav drugi prijedlog osim njega. Bit ćemo jedinstveni jer je Pupovac čovjek koji ima najviše iskustva, poslije mene, ali ja sam potpredsjednik Sabora", rekao je dans Furio Radin u ime Kluba manjinaca u Saboru.

Ovo inzistiranje moglo bi srušiti saborsku većinu koja je tek uspostavljena, budući da se Domovinski pokret protivi imenovanju Pupovca.

"S DP-om treba razgovarati. Treba im objasniti da su zadnjih četvrt stoljeća, bez obzira na to tko bio na vlasti, desnica ili ljevica, koje se ionako više ni po čemu ne razlikuju, o predsjedniku Odbora odlučivali manjinci - to je postalo nešto poput stečenog prava. To je tako već jako dugo. Po Poslovniku u Odboru sjedi većina manjinaca automatizmom i tom logikom nas se pita koga želimo. Uvijek smo birali svog predsjednika i red je da nastavimo s tom praksom", rekao je Radin, koji smatra da je on predugo bio na čelu tog Kluba i da njegov izbor ne bi imao smisla.

 

Prije Radina, novinarima se obratio i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Malenica, koji je izjavio da Klub HDZ-a nema nikakve veze s predlaganjem predsjednika tog Odbora, nego da je ta odluka na Klubu nacionalnih manjina.

"Klub nacionalnih manjina će donijeti stav o tome i predložiti predsjednika tog Odbora. Između njih se treba naći određeni konsenzus i dogovor, a HDZ će podržati ono što Klub nacionalnih manjina odluči", kazao je Malenica.

Dodao je da je koalicija HDZ-a i DP-a stabilna te da ništa neće dovesti u pitanje njihove odnose.

"Sve ide u dobrom smjeru. Svi će biti zadovoljni", poručio je Malenica.

Prva kriza vladajuće većine počela je jučer poslijepodne, kada je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao kako je do njega došla informacija da će HDZ podržati prijedlog da se za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabere lider SDSS-a Milorad Pupovac.

Peternela je posebno razjarila činjenica kako spomenuti saborski odbor spada u "kvotu" nove parlamentarne većine.

"Nama je to potpuno neprihvatljivo. Ako smo se dogovorili da SDSS nije dio vladajuće većine, onda ne može Pupovac biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine", rekao je Peternel.

Na pitanje ne trebaju li zastupnici nacionalnih manjina sami izabrati predsjednika svog odbora, odvratio je kako su zastupnici nacionalnih manjina podijeljeni, što znači da dio njih čini većinu, a tu, kaže, nema mjesta za SDSS ni po kojim uvjetima.

Na daljnje pitanje što ako Pupovac ipak bude izglasan za predsjednika Odbora za nacionalne manjine, Peternel je rekao da u tom slučaju "većina u ovoj konstelaciji više ne postoji", ali nije odgovorio na iduće pitanje bi li to značilo da se ide na nove izbore, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa