komadić raja na žminjštini

Kupili osnovnu školu u Istri i pretvorili je u prekrasnu kuću

0
Foto: Luva
Foto: Luva

U selu Modrušani, u općini Žminj u predivnoj Istri, pronašli smo nekretninu bogate povijesti, nekretninu koja se dizajnom i arhitekturom na najbolji mogući način prilagodila lokalnoj arhitekturi i potrebama suvremenog doba, piše Jutarnji.

 

Nekada davno, ovo je bila škola. Točnije, školska zgrada je izgrađena 1934. godine, za vrijeme Italije, pa se tako i danas na pročelju zgrade, iznad ulaza, može vidjeti i pročitati sačuvani stari naziv Scvola Elementare (u prijevodu - osnovna škola), a u to smo se uvjerili i čitajući i gledajući dokument ureda za graditeljstvo iz vremena izgradnje škole.

Nastava u Scvoli Elementare, pričaju nam stariji mještani, odvijala se sve do početka devedesetih godina. Mališani su pohađali prva četiri razreda, a u njoj su se nalazila dva stana namijenjena nastavnicima.

Vlasnici, inače par iz Zagreba, veliki su ljubitelji Istre i godinama su dolazili ovamo, uživali u godišnjim odmorima, zabavljali se i paralelno razgledavali zemljišta i nekretnine kako bi mogli sebi priuštiti komadić raja na istarskoj zemlji. U jednom od mnogih obilazaka tako su primijetili zapušten objekt, krenuli pričati o viziji kako bi objekt trebao izgledati i spontano donijeli odluku - kupujemo i krećemo u adaptaciju! Znali su da će biti izazovno, ali imali su volju, želju, viziju i ljubav prema onom što je trebao biti finalni rezultat.

- Proces adaptacije bio je izuzetno zahtjevan, i financijski i operativno, jer se nastojalo u što većoj mjeri sačuvati originalan izgled, kako u eksterijeru tako i u interijeru. Usprkos velikom broju ozbiljnih zahvata, rekonstrukcija je odrađena u rekordnom roku od godinu dana. U tom periodu obavljena je kompletna rekonstrukcija zgrade u svim segmentima: statičko učvršćivanje/AB konstrukcija (novo temeljenje, vertikalni i horizontalni serklaži, AB ploče, kompletna nova krovna konstrukcija, toplinska izolacija zidova itd.).

Zahtjevan posao, ali dobro odrađen na kraju - smiju se vlasnici i dodaju da današnja vila za odmor ima čak 421 četvorni metar a organizirana je na sljedeći način: u prizemlju je prostor za dnevni boravak koji sadrži knjižnicu dobro opskrbljenu domaćim i stranim naslovima te klavirom, kuhinju i blagovaonicu. Tu je i soba koja ima osiguran prilaz za osobe s invaliditetom u sklopu koje su i kupaonica i minikuhinja. Na katu se nalaze luksuzno opremljene četiri "tematske" spavaće sobe, odnosno sobe s tematikom školskih predmeta kao što su glazbeni, geografija i biologija. I da ne zaboravimo; na vanjskoj terasi uz grijani bazen nalaze se roštilj te nezaobilazno ljetno kino!

Više pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa