Već osam ljudi u Istri ove sezone otrovano gljivama. Zanimljivo je odakle su
Svaka sezona branja gljiva donese i poneko trovanje, pogotovo ako šume obiluju iznimno opasnom Zelenom pupavkom, kao što je to slučaj ove godine. Ova sezona je započela negdje sredinom rujna i već se broje mnoge žrtve intoksikacije. U pulskoj Općoj bolnici ih je za sada bilo osam, kaže za Istarski.hr dr. Izabela Antunović Ćelović, voditeljica infektologije.
"U usporedbi s prošlom godinom, iako je sada možda još rano govoriti o tome, ove godine već imamo osam ambulantno tretiranih bolesnika zbog trovanja gljivama. Prošle godine ih je bilo puno manje zbog vremenskih prilika. Naime, listopad je tada bio puno manje kišovit, pa je automatski bilo i manje gljiva, dok ih sada ima mnogo više. Treba biti jako oprezan, a i ljudi koji prodaju gljive moraju proći kontrole. Svaka tržnica ima svoje inspektore koji kontroliraju gljive. Za sada imamo trovanja blage kliničke slike, još uvijek nemamo duge latencije. Pod 'latencija' podrazumijevamo vrijeme od konzumacije gljiva pa do razvoja prvih simptoma. Ako prođe oko 12 do 24 sata i dođe do oštećenja jetre i bubrega, onda je to jako opasno.
Na pitanje odakle su ljudi koji se najčešće otruju, jesu li to mlađi, stariji, postoje li neki dijelovi Istre gdje ih ima više nego drugdje, naša sugovornica kaže da nema pravila, te da ove godine među otrovanima ima podosta - stranaca.
"Imamo jako puno pacijenata koji dolaze iz drugih zemalja. Imali smo Nepalce i Nijemce. Brali su gljive i stradali", kaže Antunović Ćelović.
"Ovih smo dana svjedoci da sve češće imamo bolesnike koji nam dolaze s kratkom latencijom trovanja gljivama. Znači, radi se o akutnim gastroenterokolitisima nakon konzumacije otrovnih gljiva. Najčešće se radi o zamjeni za livadsku pećurku koja je otrovna. Sada imamo slučajeva trovanja gljivama koje nalikuju na one jestive, recimo pećurke ili lisičarke. Kliničke slike se manifestiraju povraćanjem i proljevom. Treba obratiti pažnju da mlade gljive koje su tek izvirile mogu na prvi pogled djelovati kao da se radi o pećurki ili šampinjonu, a može zapravo biti ona najotrovnija - Zelena pupavka. Samo jedna četvrtina njenog klobuka je dovoljna da izazove smrt", zaključuje naša sugovornica.