možemo pula:

Grad pogoduje ‘prijateljskim’ tvrtkama i potiče klijentelizam

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Pulski Možemo danas ističe da je izmjenama Pravilnika o jednostavnoj nabavi Grad Pula omogućio ograničavanje tržišne utakmice na odabrane gospodarske subjekte, dok su prije toga pozivi morali biti javno objavljeni putem aplikacije e-jednostavna nabava.

"Postupci jednostavne nabave (do najviše 66.360 eura) aktivnosti su s najvećim rizikom od korupcije, zbog čega mogu biti skuplji za naručitelje te izuzetno štetni za gradski proračun. Zato u tim postupcima treba uspostaviti najviše standarde transparentnosti. Više smo puta upozorili da je izmjenama Pravilnika o jednostavnoj nabavi u listopadu 2023. Grad Pula omogućio ograničavanje tržišne utakmice na odabrane gospodarske subjekte, dok su prije toga pozivi morali biti javno objavljeni putem aplikacije e-jednostavna nabava. Tako su u postupak nabave uvedeni nejednak tretman i netransparentost, jer se pogoduje "prijateljskim" tvrtkama i potiče klijentelizam, a zakidaju oni poduzetnici koji nisu u tom "krugu povjerenja"", ističe Možemo.

 

"Primjerice, za uređaj za mjerenje kvalitete zrake na Fiželi postupak nabave bio je javan unatoč maloj vrijednosti nabave, ali nije bio za rekonstrukciju dijela vodovodne mreže unutar OŠ Šijana, radove na izgradnji javne rasvjete, usluge najma računala i monitora, ili savjetovanja u vezi s upravljanjem komunikacijama Grada Pula. 

Do polovice svibnja 2024. obrađeno je 75 postupaka, od čega je čak njih 43 (60 posto) provedeno pozivom na dostavu ponuda jednom gospodarskom subjektu. To se na primjer dogodilo za usluge održavanja sustava kontrolinga, istraživanja percepcije sigurnosti grada, kovertiranja te nadzor nad sadnjom drvoreda u Ulici Prekomorskih brigada. Pet poziva bilo je upućeno izravno na dvije adrese, 20 na najmanje tri, a dva na četiri adrese. Za samo pet postupaka (7 posto) poziv je bio javan i svima dostupan putem aplikacije e-jednostavna nabava. 

Postupci za najviše iznose u okviru jednostavne nabave, od 13.272 do 66.360 eura, samo su u jednom od 19 slučajeva provedeni objavom javnog poziva putem aplikacije e-jednostavna nabava. Čak četiri puta poziv je dostavljen samo jednom ponuditelju, a u preostalim slučajevima trima. Zašto se kod najviših vrijednosti javni pozivi ne objavljuju javno uz paralelno dostavljanje na adrese subjekata? Kvalitetna ponuda može se osigurati dobro pripremljenim kriterijima natječaja koji bi omogućili da se umjesto najjeftinije odabere ekonomski najpovoljnija cijena za standard kojega postavlja naručitelj", ističu pulski možemovci. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa