osvrt

Valkanama treba još jedan spomenik

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Konačno je otvoreno nogometno igralište na Valkanama, koje na koncu izgleda i bolje nego se očekivalo. Golemi travnjak lijepo se uklapa uz prirodu i more, a fotografije iz zraka oduzimaju dah i šalju sliku Pule u svijet. Smeđe svlačionice su prilagođene okolišu kao i staze kroz šumu koje već koriste domaći šetači i prvi turisti. 

Kao što je oduvijek bilo jasno - zahvat u okoliš bio je minimalan i opravdan ako se u obzir uzme što je Pula dobila zauzvrat. Umjesto zapuštene i popišane ledine koja nije imala nikakvu svrhu, tu je sada uređeno igralište koje bi imalo smisla i da na njemu neće trenirati djeca. Tek sada, kada (normalan) čovjek prođe Valkanama i pogleda kako to izgleda, još je jasnije koliko je protivljenje ovom projektu bilo suludo. I koliko je sve to zapravo bila samo licemjerna politika.

 

Gradonačelnik Filip Zoričić na Instagramu već danima slavi dovršetak igrališta. To je njegova velika pobjeda protiv aktivističko-možemovske transverzale, koja ga ne može vidjeti nacrtanog. Igralište Valkane im je poslužilo kao provjera da vide dokle će javnost, odnosno dio javnosti, pratiti njihove "pravedničke" marševe. S obzirom da su od muhe uspjeli napraviti slona s krilima, Zoričićeva pobjeda je zapravo pirova.  

No to je bitka koja će se voditi dogodine na izborima. Prije toga je ljeto s koncertima i zabavom na svakom koraku, koje će Pulu opet učiniti jednim od najzabavnijih mjesta na Jadranu. Prilika je to za odmor od učmale pulske politike. Koliko je učmala, ponovimo još jednom, jasno je kada se baci pogled na igralište Valkane.

Bez obzira na političko opredjeljenje, ovih dana bi skupa sa Zoričićem trebali slaviti svi koji vole pobjedu razuma. Ta pobjeda bit će još veća kada se pored igrališta izgradi hotel koji će Pulu odvesti u turističku budućnost. Ipak, i tada će jedna stvar na Valkanama nedostajati, a to je spomenik ljudskoj gluposti. Njega bi trebalo uglaviti odmah pored Mocennijevog, da stoji i podsjeća za sva vremena. 

Kako bi spomenik izgledao? Ostavimo to mašti na volju. Likovi nekih Puljana/Puljanki svakako padaju na pamet. (Ivor Balen)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa