donirao im 25.000 eura

Mali onkološki bolesnici jedva čekaju da ih posjeti njihov idol Lasagna

0
Baby Lasagna (Foto: Milivoj Mijošek)
Baby Lasagna (Foto: Milivoj Mijošek)

Nevjerojatna je količina pozitive i optimizma koju je Baby Lasagna unio ne samo u sterilne bolničke prostorije Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju "Dr. Mladen Ćepulić" pri Klinici za dječje bolesti Zagreb. U njemu se osoblje svim silama trudi uljepšati bolničke dane ne samo najmanjim pacijentima nego i svim pacijentima tog zavoda koji prolaze kroz višemjesečno i zahtjevno liječenje, piše 24sata.

 

 

- Naš zavod je referentni centar za solidne tumore dječje dobi. Na odjelu ih je trenutno 14, a u dnevnoj bolnici danas više od 30. U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira od 150 do 200 novih slučajeva djece s malignim oboljenjima. Posebnost kod nas je što jedan od roditelja uz dijete može biti 24 sata, imamo vrtić i osnovnu školu, a volonteri iz udruge Krijesnica dolaze djeci ispuniti vrijeme vikendom. Na ovom odjelu sve uloge su važne, od tete spremačice do liječnika - govori nam psihologinja Sara Lulić Kujundžić. Objašnjava nam da se dvije odgojiteljice iz dječjeg vrtića Izvor svakodnevno posvećuju baš svakom djetetu u njihovim bolničkim sobama.

- U vrtić su uključena djeca do polaska u školu, a sva djeca do osmog razreda ovdje u bolnici pohađaju školu. Predaje im 16 nastavnika iz OŠ 'Izidor Kršnjavi'. Svako dijete kojem zdravstveno stanje tog dana to dopušta ima nastavu uz bolnički krevet, a s onima koji su nakon duljeg vremena otpušteni kući i još nisu u mogućnosti pohađati redovnu školu imaju online nastavu - govori nam voditeljica škole Martina Bošnjak.

Ističe da im mogućnost pohađanja škole znači puno jer ostaju u toku s gradivom, s vršnjacima, i pruža im se mogućnost da nakon liječenja nastave školovanje u matičnoj školi, s mnogo manje nadoknada. Cijelo osoblje bilo je ugodno iznenađeno gestom Baby Lasagne da pola iznosa od 50.000 eura koji mu je namijenila Vlada za izvrstan plasman na Eurosongu i promociju Hrvatske, daruje upravo ovom zavodu.

- Radosni smo i beskrajno zahvalni što promovira neke temeljne vrijednosti: empatiju, brigu za druge, skromnost, razumijevanje. Lijepo je vidjeti da netko koga krase te osobine razmišlja o potrebitima. To nam je i najvažnije u cijeloj ovoj priči i služi kao vrijedan primjer za naše najmlađe, a vjerujem i svima drugima. Radovalo bi nas da nam dođe u posjet, ali smo svjesni da je iza njega stresan i izazovan period i da mu treba odmor. Razumiju to i djeca, a ovo što je učinio za naš zavod već je samo po sebi dovoljno. No, kako god, kad god dođe, dobro nam je došao - kaže Sara. Otkriva nam kako se vijest o donaciji Baby Lasagne proširila hodnicima i sobama brzinom svjetlosti, zavladalo je nevjerojatno uzbuđenje, a iz svih soba čuli su se Lasagnina pjesma i smijeh.

Više pročitajte ovdje

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa