Licul: Treba riješiti stambeno zbrinjavanje mladih u Puli

0
Mauricio Licul
Mauricio Licul

„Smatram da osim mjera za generiranje radnih mjesta i zapošljavanja koje zagovaram u svojim prijedlozima, vrlo je bitno dati veliki značaj i stambenom zbrinjavanju mladih ljudi odnosno mladih obitelji na području grada Pule. Sukladno tome, kao i na razini Županije, Ladonja zagovara programsku temu stambenog zbrinjavanja mladih i na nivou grada Pule“, stoji u priopćenju Ladonjinog kandidata za gradonačelnika, Mauricia Licula.

„U Puli trenutno postoji opcija POS-a s procjenom zaključne cijene od 850-900 EUR/m2  na više, s time da gradovi/općine prenose zemljište na APN.  Dok u drugim županijama POS-ovi  uspijevaju s cijenom od  800 EUR/m2 za razliku od Pule. Zbog čega?

Sukladno prijedlogu Ladonje o stambenom zbrinjavanju mladih za razini županije , još jedan moj prijedlog kao kandidata za gradonačelnika je da grad Pula otvori natječaje za prodaju zemljišta veličina 400 do 500 m2, i to namjenski mlađim osobama, po simboličnoj cijeni od 1 kn/m2 uz uvjet da iste imaju osiguran neki oblik stambene štednje kao garanciju i uz uvjet da grade nisko-energetsku kuću sa jednom stambenom jedinicom, kvadrature od 80 do 100 m2. Takvi bi objekti imali cijenu građenja od oko 700 EUR/m2 , što bi bilo konkurentno u odnosu na POS opciju.

 Što se tiče nisko-energetske gradnje , lako je postići to da efektivna kamatna stopa za nisko-energetske objekte bude oko 2,5% i to bez devizne klauzule, uz 50% subvenciju kamate od strane grada Pule i to isključivo zbog buduće štednje energije i korištenje lokalnih resursa pri izgradnji takvih nisko energetskih objekata.

 Procjenjujemo da se za takav program u godini dana može pripremiti 200 ili više projekata na razini Istre što ne bi predstavljalo problem jer u tom slučaju gradovi i općine subvencioniraju godišnje tek nekih 400-500 tisuća EUR. Konkretno za grad Pulu izdatak ne bi bio veći od 160.000 EUR , što je itekako izvedivo.

Uz to predlažem da se za mogućnost gradnje kuća tj. stambeno zbrinjavanje mladih mogu uzeti u obzir sljedeće lokacije na području grada Pule :

Lučica Delfin - dio k.č. 4923/1 -  cca  20  parcela (Grad Pula)

Veruda Porat - k.č. 3913/22 do 3913/88 - cca   66 parcela (RH)

Gregovica - dio k.č. 2409/1 - cca 20 parcela (Grad Pula)“, navodi Licul.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa