Ekop-Istra Novigrad protiv prodaje Ville Rainis

0
Villa Rainis okružena borovima
Villa Rainis okružena borovima

Na službenim stranicama Grada Novigrada 28. siječnja oglašena je prodaja Ville Rainis u vlasništvu Grada Novigrada. Riječ je starom kamenom jednokatnom objektu građenom kao samostalna vila uz samu obalu mora do nove marine Novigrad. Početna cijena iznosi 5.386.836,00 kuna, a predviđeno je budući kupac na mjestu sadašnje Ville Rainis izgradi hotel maksimalnog kapaciteta 30 postelja i minimalne kategorije 3*.

Tome se oštro protive novigradski „zeleni“. „Konačno je i njoj došao kraj. "Zahvaljujući" novom Urbanističkom planu za naselje Karpinjan predivna Vila Rainis postat će baštinski hotel, a uz nju će se moći sagraditi još jedna zgrada visine P+1. Iza nje, na drugoj katastarskoj čestici novim su planom dozvolili izgradnju stambenjaka s maksimalno 24 stambene jedinice i zbog kojeg će se promijeniti cijeli dosadašnji izgled "ulaza" u Karpinjan“, upozoravaju iz novigradske podružnice ekološke udruge Ekop-Istra.

„Zahvaljujući velikom angažmanu Karpinjanaca uspjeli su ipak, tijekom javne rasprave u srpnju prošle godine, spriječiti izgradnju osam obiteljskih vila na zelenoj površini prema stanciji Rigo gdje su isto tako u planu vile i hoteli. Naša se udruga oštro protivi bilo kakvoj izgradnji u ZOP-u Karpinjan-Pineta jer se svi građani Novigrada slažu da je izgrađenost Novigrada prevazišla svaku mjeru i da dodatna izgradnja nije potrebna. Gradonačelnik Miloš naglašava kako su planovi postojali i prije no nitko nije mogao predvidjeti u praksi kako će Novigrad nakon takve izgradnje izgledati. Stoga smatramo da je za navedena područja potrebna izrada urbanističkih planova (ta odredba je postojala u prostornom planu grada Novigrada do njenih  izmjena i dopuna iz 2011. gdje je ista izbačena)“, stoji u priopćenju Ekop-Istre iz Novigrada. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa