Marin Grgeta: Nakon Talijana Kajin počeo vrijeđati i Srbe!

0
Marin Grgeta
Marin Grgeta

Na konferenciji za novinare, održanoj 3. veljače, županijski vijećnik IDS-a Marin Grgeta osvrnuo se na stavove koje o nacionalnim manjinama u Istri zastupaju Damir Kajin i njegovi koalicijski partneri.

„IDS mora odgovoriti na šovinističku retoriku koja najizravnije udara na temeljne vrijednosti Istre - toleranciju, suživot, multietničnost i multikulturalnost, koje baštinimo s posebnom brigom i poštovanjem“, kazao je Grgeta istaknuvši kako nitko u dvadeset godina nije u Istri davao ovakve izjave kao Kajin i njegovi prijatelji u zadnjih dvadeset dana.

Marin Grgeta osvrnuo se na poruke izrečene na konferenciji za medije Damira Kajina, održanoj dan ranije, odnosno na to da njihova struja „zastupa sve poštene Srbe i one koje drže do svog digniteta, a da ne zastupaju one koji su prodane duše i koji gledaju samo svoj interes“.

„Ovakav tip ucjene koji pripadnike jedne nacionalne zajednice koji ne žele podržati opciju Damira Kajina naziva ʼnepoštenima i ljudima bez dignitetaʻ nezabilježen je u Istri!“ rekao je Grgeta i nadodao:

„Nad Kajinovim šovinističkim ispadom vezanim za talijansku zajednicu u Istri zgrozila se cjelokupna hrvatska javnost, nakon čega mu je očito dodijeljen neki oblik nadzora. Međutim, očito ni to nije pomoglo pa su jučer uslijedile uvrede na račun srpske zajednice. Odnos Damira Kajina prema etničkim zajednicama pretvara se u ružni obrazac i očito ima za cilj izazvati nemir u redovima nacionalnih zajednica“, kazao je Grgeta.

Marin Grgeta naglasio je da, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru, uvjerenja ili bilo koju drugu osobnu i grupnu karakteristiku, IDS neće dopustiti podjele i etiketiranje ljudi.

„Znali smo se izboriti za suživot i jednaka prava svih kad je situacija bila puno teža, pa ćemo znati i sada“, poručio je županijski vijećnik IDS-a koji smatra da je iznimno opasno i neodgovorno stvarati umjetne sukobe oko osjetljivih tema i područja, očito u nedostatku programa i argumenata.

„Takva retorika može biti ozbiljna alternativa svježoj snazi u IDS-u, dugogodišnjim rezultatima i viziji razvoja Istre, Istre koja nije savršena i koja može i mora puno bolje, ali koja je još uvijek ʼKalifornijaʻ za ostale dijelove Hrvatske“, naglasio je Marin Grgeta.

„Kajin postao otvoreni zagovornik centralizacije“

Na konferenciji, Grgeta se osvrnuo i na ništa manje skandalozan komentar Damira Kajina o šumskom zemljištu. „Izjava je skandalozna u prvom redu zbog same suštine stvari - zbog pokušaja države da se knjiži (ʼna račun šumaʻ) na lokacije poput ulice Sergijevaca u Puli, velikih dijelova gradskog središta Pazina (poput glavnog gradskog trga) ili gradskog groblja u Rovinju, što su samo najeklatantniji primjeri“, kazao je Marin Grgeta i nastavio:

„Notorna činjenica je da je upravo zemljište i vlasništvo nad imovinom na svome području glavni resurs i instrument koji lokalna samouprava u najrazvijenijim europskim društvima, na koje se svi pokušavamo ugledati, ima u planiranju i poticanju vlastitog razvoja. Upravo je rješavanje tih vječitih trakavica jedan od prvih preduvjeta za početak stvarne decentralizacije, na koju se svi deklaratorno pozivaju, ali malo tko bez ʼfige u džepuʻ“.

Damir Kajin, poručio je Grgeta, svojim „novogovorom“ negira sve one stvari za koje se borio više od dvadeset godina, a jedna od najvažnijih je svakako decentralizacija, koja je izravno povezana s uspješnošću država i društava, što nije tlapnja već konkretna činjenica. Kao primjer naveo je, Skandinavske zemlje kao one najdecentraliziranije i Grčku kao onu najnedecentraliziraniju.

„Od čovjeka koji je stvarao Istru, Damir Kajin postao je čovjek koji više ne smije nastupiti bez nadzora i pratnje Peđe Grbina“

„Mogu osobno nabrojati niz projekata koji su blokirani upravo zbog problema sa zemljištem u vlasništvu države, projekti koji nam sutra mogu donijeti niz nasušno potrebnih radnih mjesta (poslovne zone, Vodnjan, Vrsar, izgubljen prvi IPARD u Motovunu itd.)“, rekao je Grgeta i upitao se:

„Nevjerojatno je da je Kajin postao predvodnik fronte protiv konkretnih interesa Istre i njezinih gradova i općina - centralizaciju tako otvoreno ne zastupa odavno nitko, čak ni HDZ. Što se čovjeku mora dogoditi da danas zastupa dijametralno suprotne stavove u odnosu na vlastite stavove od pred samo nekoliko mjeseci ili godinu dana?  Jedno je međutim sigurno - Damir  Kajin je čovjek prošlosti, opterećen odnosima iz nekog drugog vremena i dogovorima u koje se uvukao. Od čovjeka koji je stvarao Istru, Damir Kajin postao je čovjek koji više ne smije nastupiti bez nadzora i pratnje Peđe Grbina. To je u neku ruku i tužno, zaključak je županijskog vijećnika IDS-a Marina Grgete.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa