Počeli prvi Dani školjaka u sjeverozapadnoj Istri

0
Suzana Vrtičević Tica, Sandra Bravar Radizlović, Denis Ivošević i Vesna Ferenac
Suzana Vrtičević Tica, Sandra Bravar Radizlović, Denis Ivošević i Vesna Ferenac

Dani školjaka po prvi puta se održavaju od 1. veljače do 23. ožujka na području sjeverozapadne Istre. Kao jedna od četiri ključne gastronomske manifestacije u klasteru sjeverozapadne Istre, uz Dane šparoga, švoja i liganja, Dani školjaka u organizaciji su turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja. Koncept događanja sastoji se u korištenju lokalnih školjaka u vrijeme kada je meso ovih školjaka najukusnije, kroz ponudu lokalnih restoratera.

Na prvom predstavljanju manifestacije prisutni su mogli uživati u specijalitetima chefa Roberta Marenjaka spravljenima na bazi školjaka iz podmorja sjeverozapadne Istre, vinima Ginafranca Kozlovića i uljima novigradskog maslinara Ante Babića. Predstavljanje je održano u restoranu Navigare, novigradskog hotela Nautica, a uz specijalitete od školjaka predstavljeni su i planovi turističkih zajednica sjeverozapadne Istre u promociji autohtonih namirnica i lokalnih ugostitelja.

Predstavljanje Dana školjaka
Predstavljanje Dana školjaka

Direktor Turističke zajednice Istarske županije, Denis Ivošević pozdravio je pokretanje Dana školjaka kao projekta koji na ispravan način promiče lokalne namirnice i kvalitetu istarske gastronomije. „Projekti poput Dana školjka razlog su zbog kojeg istarska gastronomija, iako već na visokoj razini, raste iz godine u godinu. Istra nije destinacija u koju se dolazi zbog sunca i mora, već je zbog bogatstva sportske, kulturne i gastronomske ponude, turistički interesantna tokom cijele godine.

Sanda Bravar Radizlović, direktorica TZ Umag predstavljajući razvoj gastronomije u sjeverozapadnoj Istri istaknula je klaster SZ Istre kao pokretača i organizatora ključnih projekata i događanja koji služe na dobrobit ugostitelja, proizvođača, turista i cjelokupne lokalne zajednice. Kao posebnost Dana školjaka, ali i narednih gastronomskih projekata Klastera, Bravar Radizlović naglasila je i interaktivno uključivanje korisnika društvenih mreža. Ovaj projekt na društvenim mrežama predstavit će se kroz Facebook aplikaciju „Školjke na moj način“. Aplikacija će prikupljati recepte jela sa školjkama, a najmaštovitije i najzanimljivije recepte odabrat će sami korisnici uz pomoć stručnog žirija, kojeg će činiti poznati kuhari.

Vesna Ferenac, direktorica TZ Novigrada, iznijela je razloge pokretanja Dana školjaka: „Ovim događanjem htjeli smo predstaviti školjke iznimno bogatog podmorja SZ Istre u vrijeme godine kada je meso školjkaša najukusnije. U suradnji s ugostiteljima našeg kraja kreirali smo posebne menije na bazi školjaka, koji će impresionirati svakog ljubitelja školjaka i gastronomije općenito“. Nakon predstavljanja pozvala je sve ljubitelje morskih delicija u restorane SZ Istre u čijoj će se ponudi naći specijaliteti na bazi školjaka.

U prvim Danima školjaka sudjelovat će jedanaest restorana s područja sjeverozapadne Istre, na čijim će se jelovnicima naći posebna ponuda, odnosno dva pristupačna menija: jedan po cijeni od 70 kn, a drugi po cijeni od 100 kn. Na ovaj način svi zainteresirani moći će kušati svježe školjke po pristupačnim cijenama.

Uljar Ante Babić, chef Navigare Robert Marenjak i vinar Gianfranco Kozlović
Uljar Ante Babić, chef Navigare Robert Marenjak i vinar Gianfranco Kozlović

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa