Kajin: U sveistarskoj koaliciji ima mjesta za svakoga, osim za one koji su omastili brk

0
Damir Kajin na konferenciji za medije
Damir Kajin na konferenciji za medije

"Slovenska ucjena Republike Hrvatske Ljubljanskom bankom je za Sloveniju zasigurno unutar-politička potreba, ali ona nema samo materijalne posljedice, već i najava blokade korespondira sa srozavanjem kreditnog rejtinga Hrvatske", bila je tjedna od izjava saborskog zastupnika Damira Kajina na konferenciji za medije 17. prosinca u Pazinu. Osim slovenske blokade i pada kreditnog rejtinga, Kajin se osvrnuo i na još neke aktualnosti i političke komentare.

Govoreći nadalje o slovenskoj blokadi Kajin je dodao da bi Hrvatska, ako bi zbog Slovenije ostala izvan Europske unije, pretrpjela veliku materijalnu i društvenu štetu, ali bi po njegovom mišljenju sličnu štetu pretrpjela i Slovenija jer bi njenu politiku ubuduće svaki građanin Hrvatske mogao doživljavati "hladnoratovskom" i "protuhrvatskom". "Vrijeme je da dvije zemlje počnu nastupati zajednički, ali to ovisi o slovenskim političarima", poručio je Kajin.

Pad kreditnog rejtinga: 20-godišnju politiku "u se, na se i poda se" nije moguće promijeniti u godinu dana

"Koliko god da je odluka kreditnih agencija očekivana, jer se to ne događa samo nama već i drugima, to je loša vijest koja će rezultirati rebalansom proračuna s jedne strane, a s druge strane skupljim zaduživanjem, počevši od države i gospodarstva pa do građana", rekao je Kajin i dodao kako će država samo za kamate u 2013. morati izdvojiti oko 2 milijarde kuna više nego 2012.

"Svi govore o strukturnim reformama, a strukturne reforme po kreditnim agencijama značile bi niže plaće, niže mirovine, niže subvencije, lošije zdravstvo, niža socijalna prava, manja prava branitelja te otpuštanja u javnom sektoru", navodi Kajin.

Politiku svih tih krađa, privatizacija, mentaliteta "u se, na se i poda se", kupovanja izbora javnim sredstvima, sve to nije moguće promijeniti u godinu dana, kaže.

"U četiri godine Hrvatska je izgubila 150 tisuća radnih mjesta. Istra je izgubila između 6 i 7 tisuća radnih mjesta", navodi Kajin. U četiri godine, kaže, iz državne službe nije otišao nitko, a iz privatnog sektora je otišao svaki šesti zaposleni.

Dok se u državnom sektoru, kaže Kajin, vodi bitka za božićnice i regrese, u privatnom sektoru vodi se bitka za golo preživljavanje, za opstanak radnih mjesta, za plaće te za podmirenje obveza državi.

Koliko Istra novaca daje, a koliko dobiva natrag

"Istra, prije svega mora biti politički stabilna i ponovo preuzeti ulogu koju je u Hrvatskoj imala 90-ih, a to će postići na izborima 2013. jednom sveistarskom koalicijom gdje će biti mjesta za svakoga, osim onih koji su omastili brk", poručuje Kajin.

Naime, prema njegovim riječima, u ovim okolnostima za očekivati je zaokret u lokalnim proračunima.

Potrebno je, kaže Kajin, demistificirati pitanje koliko Istra daje a koliko se novaca vraća. "Lokalni proračuni bez komunalnih poduzeća u ovom trenutku raspolažu s oko 1,5 milijardi kuna", kaže Kajin i dodaje kako Istra u ovom trenutku u BDP-u Hrvatske sudjeluje sa oko 6,5 posto od čega se na ime umirovljenika, zaposlenih u državnom sektoru, branitelja i subvencija u Istru vraća znatan novac.

Taj novac i pripada građanima ovih prostorima, no isto tako treba biti pošten i treba biti solidaran s ostalima, dodao je. "Teze da ova vlada destabilizira Istru su u najmanju ruku politikanstvo, nategnute, uvredljive, sulude", kaže Kajin.

O koaliciji Jakovčića, don Ivana Grubišića i PGS-a

"Ništa od toga!", prva je rečenica koji je Kajin izgovorio osvrćući se na najavljenu koaliciju  PGS-a, don Ivana Grubišića i Ivana Jakovčića, iako, kaže, on ne bih imao ništa protiv da Jakovčić i pet ili šest Istrijana budu europarlamentarci.

"16. prosinca Jakovčić skrušeno moli Milanovića da mu oprosti, a nedavno Savjet IDS-a donosi odluku da ne podržava Kukuriku koaliciju za Europski parlament, što je možda i nebitno, no ono što je bitno da Jakovčić kao 'nezavisni' ide na izbore za Europski parlament", kaže Kajin.

"Na stranu dvojni standardi, tko može, a tko ne može nastupati nezavisno, ali čovjek koji ima papističku, odnosno cezarističku moć u stranci, kako to da ne vjeruje stranci niti sebi", pita Kajin i zaključuje kako poanta te koalicije nije Europski parlament, već strategija "dva na jednoga". (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa