lanjski slučaj iz Rojca

OTKRIVAMO: Mladić koji je napao LGBTIQ+ zajednicu počinio još jedno kazneno djelo. Evo o kome se radi

0
Prošlogodišnji nastup House of Flamingo u Rojcu (foto: Vanja Brajković, udruga Proces) / Općinski sud u Puli (Snimio Milivoj Mijošek)
Prošlogodišnji nastup House of Flamingo u Rojcu (foto: Vanja Brajković, udruga Proces) / Općinski sud u Puli (Snimio Milivoj Mijošek)

Osoba koja je lani bakljom gađala izvođače koncerta LGBTIQ+ zajednice u dvorištu Rojca ista je ona koja je samo dva tjedna ranije bacila Molotovljev koktel na pulsku Komunalnu palaču, otkriva Istarski.hr.

Naime, nakon što smo početkom ove godine pisali o tome da je pulski sud potvrdio optužnicu za napadače na LGBTIQ+ zajednicu u Puli, slučaj je prije par mjeseci, točnije 12. srpnja, konačno dobio svoj pravosudni epilog tako što je jedan od nasilnika proglašen krivim. Štoviše, isti mladić je 4. lipnja oko 1.50 sati bacio bocu sa zapaljivom tekućinom prema zgradi gradske vijećnice na Forumu u Puli, te je i za to osuđen u istoj presudi. Na koncu je dobio ukupno dvije godine uvjetnog zatvora.

 

Da podsjetimo, prošle godine 17. lipnja oko ponoći tijekom nastupa House of Flamingo u povodu Mjeseca ponosa, u organizaciji pulske udruge Proces, na pozornicu u dvorištu društvenog centra Rojc bačena su dva pirotehnička sredstva s prozora na četvrtom katu - konkretno baklje. Kako je odredilo tužiteljstvo, a potom potvrdio i sud, zločin je počinjen iz mržnje. Konkretno, u ovom slučaju se radilo o spolnom opredjeljenju ili rodnom identitetu drugih osoba.

Srećom nitko nije bio ozlijeđen, a policija je doista brzom reakcijom uhitila čak tri osobe. Druga osoba je maloljetna, te se u tom slučaju vodi tajni postupak, dok je za treću osobu optužnica odbačena u samom startu budući da su ga suučesnici oslobodili krivice.

"Borna Šarar je osuđen za dva kaznena djela protiv opće sigurnosti i to pod alinejom 1 za kazneno djelo dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom opisano u članku 215. stavku 1. u vezi sa člankom 87. stavkom  21. Kaznenog zakona, pod alinejom 2 kazneno djelo dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom opisano u članku 215. stavku 1.KZ/11 te mu je za oba kaznena djela utvrđena kazna zatvora u trajanju osam mjeseci, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju jedne godine uz primjenu uvjetne osude na način da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ako u roku provjeravanja u trajanju dvije godine ne počini novo kazneno djelo", kažu s Općinskog suda u Puli.

Ovo "u vezi s člankom 87. stavkom 21. Kaznenog zakona" znači da je zločin počinjen iz mržnje.

"Zločin iz mržnje je kazneno djelo počinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog podrijetla, jezika, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe. Takvo postupanje uzet će se kao otegotna okolnost ako ovim Zakonom nije izričito propisano teže kažnjavanje", stoji u Kaznenom zakonu.

S druge strane, sasvim je moguće da je drugi čin (bacanje Molotovljenog koktela) bio usmjeren prema balkonu vijećnice na kojem je tada, u znak tolerancije prema seksualnim manjinama, bila izvješena zastava duginih boja.

 

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa