art park u puli neki smatraju nelojalnom konkurencijom

Štimac: Ovo ljeto smo imali 75 programa. Kada podijelimo plaće, ostane nam minimalna sezonska zarada

0
Foto: Art Park Project Facebook
Foto: Art Park Project Facebook

Art Park ispred Rojca iza sebe ima još jednu, treću sezonu, koja je ovo ljeto trajala gotovo tri mjeseca - veći dio lipnja, srpanj i kolovoz. Bilo je to, možemo reći, glavno okupljalište u Puli nakon centra grada. 

Druženje, programi, hrana i piće iz večeri u večer u drugačijem ambijentu, svojevrsna su alternativna klasičnoj ugostiteljskoj i zabavnoj ponudi. No, nekima je Art Park i trn u oku jer ga smatraju konkurencijom za koju vrijede drugačija pravila. 

Po gradu se priča svašta, pa po nekim verzijama ispada da se ispred Rojca zgrću milijuni, što baš i nije istina. No, što jest istina?

 

Vedran Štimac, glavni organizator pulske varijante Art Parka (koji postoji i u Zagrebu), kaže da je ono što njima ostaje - "minimalna sezonska zarada".  

"Prosjek prometa je nekih 300-400 eura dnevno uključujući vikend. Primjerice, nedjeljom i ponedjeljkom bude 100-200 eura. Kad se isplate plaće, i ostali popratni troškovi u koje spadaju izgradnja sjedećih mjesta, postavljanje i najam rasvjete, najam opreme..., dođe se na neku minimalnu sezonsku zaradu. Možda nekom izgleda da je krcato, ali brdo ljudi dođe slušati muziku sa svojom cugom jer to je javna površina koju svi koriste. Nije kafić i ne mora se kupovati hrana i piće, ako se ne želi", kaže Štimac.

Ukratko, Art Park se radi preko zagrebačke udruge Preuredi moju pumpu koju vodi Boris Bare. Ta udruga je prošle godine imala 55.000 eura prihoda i 36.000 eura rashoda. Od Grada Pule lani su dobili 3.981 euro, a ove godine ravno 1.000. Gradski prostor ne plaćaju.    

"Ali se obvezujemo na kulturni program. Ovo ljeto smo imali 75 programa. To su radionice za djecu, filmovi, glazbene večeri. Često nas se uspoređuje s Vinskim gradom, ali to nije ista stvar. Osim što mi radimo programe, Rojc nije centar grada, lokacija je neatraktivna, mi smo je napravili atraktivnom. Cijene nismo dirali sve tri godine. Craft pivo nam je bilo 21 kunu a sad je 3 eura. U centru Pule vam Ožujsko naplate 4,5", kaže Štimac i dodaje da je taj park prije tri godine bio potpuno derutan i zapušten i da su ga oni o svom trošku i vremenu uredili i skupa s građanima počeli koristiti u tom novom ruhu.

Vedran Štimac

U opsežnom odgovoru na ovu temu iz Grada Pule ističu da je Art Park "mjesto za druženje posjetitelja svih uzrasta, spajajući umjetnost, obrazovanje i druženje u jednom prostoru".

"Tijekom prve godine projekta u Puli, u kolovozu 2022., Art Park Pula je ponudio više od 15 različitih programskih cjelina. Značajno je istaknuti da je tokom tog mjeseca više od 6.000 stanovnika Pule i turista koristilo park i njegove sadržaje, što dokazuje da za program itekako postoji interes građana i posjetitelja grada", kažu iz Grada Pule.

Dodaju da je u sezoni 2023. (srpanj i kolovoz) Art Park Pula nastavio s konceptom jedinstvene galerije na otvorenom, približavajući umjetnost posjetiteljima svakodnevno te promovirajući street art kao bitan urbani element. Ističu da je fasada Rojca uređena muralima te je tako pružena prilika mladim hrvatskim umjetnicima da izraze svoju kreativnost. 

"Ovakav projekt privlači i turiste te pozicionira Pulu u društvo europskih gradova koji su izgradili svoje identitete kroz slične akcije, poput Berlina, Londona i Pariza. U 2023. godini Art Park Pula je produžio trajanje manifestacije na dva mjeseca (srpanj i kolovoz) i realizirao impresivnih 45 različitih programskih cjelina, uključujući predstavljanje knjiga, predstave za sve uzraste, glazbene programe, kvizove, i razne radionice", ističu iz Grada.

U 2024. godini, nastavljaju iz Grada, Art Park se fokusirao na street art i transformaciju fasade Društvenog centra Rojc u umjetnička djela. U manifestaciji su sudjelovali brojni glazbenici, scenski umjetnici i ostali kreativci. 

"Tijekom tri mjeseca trajanja Art Park Pula ponudio je i ove godine bogat program interaktivnih kreativnih radionica, obrazovnih aktivnosti, likovnih radionica za djecu i odrasle, te projekcija filmova s društveno angažiranim temama. Sportski program uključivao je stolni tenis kao omiljenu ljetnu rekreaciju. Glazbeni program promovirao je lokalnu glazbenu scenu", ističu iz Grada i napominju da je organizatoru manifestacije, udruzi Preuredi moju pumpu, putem Javnog poziva za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi dodijeljeno 1.000 eura za najam rasvjete.

"Budući da su troškovi pripreme i same realizacije manifestacije značajno veći od dodijeljenih sredstava, da u pripremi i realizaciji manifestacije sudjeluje preko 40 osoba, udruga mora osigurati preostala potrebna sredstva iz drugih izvora, a kako bi pokrili troškove te bili i dalje u mogućnosti sve programe tijekom dva mjeseca održavati bez naplate za posjetitelje", kažu iz Grada.

Napominju da je udruzi Preuredi moju pumpu temeljem predanog zahtjeva izdano Rješenje za korištenje javne površine. 

"Sukladno Odluci o načinu i kriterijima za korištenje javnih površina, porez na korištenje javnih površina ne plaća se među ostalima i za organiziranje manifestacija i pratećih aktivnosti koje se financiraju iz Proračuna Grada Pule. Budući da su udruzi Preuredi moju pumpu dodijeljena sredstva za logističku potporu u realizaciji programa Art Park Pula 2024., Udruga je oslobođena plaćanja poreza na korištenje javne površine", objasnili su iz Grada.
 

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa