Jakovčić: Pozivam koalicijske partnere na žestoke zajedničke reforme

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

„Samim time što je ova izvanredna tiskovna konferencija sazvana u nedjelju, govori o ozbiljnosti situacije“, izjavio je na samom početku predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić koji je u društvu ministra turizma Veljka Ostojića i potpredsjednika IDS-a Borisa Miletića, 16. prosinca komentirao aktualnu političku i ekonomsku situaciju u državi.

„Naprosto imamo potrebu izaći u javnost i očitovati se o onome što se dogodilo u zadnjih 48 sati. Naša ocjena je da se nalazimo u kritičnom trenutku za budućnost Hrvatske. Iza nas su mnoge godine koje su potrošene uzalud i na neki način sve ovo što se događa, pogotovo sada s kreditnim rejtingom naše zemlje, naprosto je neefikasnost upravljanja ovom državom u zadnjih desetak godina i sada dolazi na naplatu“, izjavio je Jakovčić.

Smatra stoga da je vrijeme za temeljiti zaokret: „Želimo jasno poručiti da IDS čvrsto podržava Vladu ali očekujemo hitne korake. Licemjerno je od opozicije tražiti ostavku Vlade i neodgovorno je pokušati ocijeniti rad Vlade. Poručujem kolegama iz HDZ-a da bi im bilo bolje da očiste svoj prag, jer upravo s tim pragom imamo tone političkog smeća nakupljenog zadnjih desetak godina“.

Dodao je da reforme ne moraju uvijek značiti rezanje ili ukidanje te napomenuo kako IDS predlaže aktivan pristup reformama. „Krizu trebamo rješavati poticajima a ne rezovima. Nikakva proračunska premještanja stavaka neće riješiti probleme ove zemlje. Samo nova, velika, ali i mala ulaganja mogu riješiti našu situaciju“, vali Jakovčić.

Jakovčić: Hrvatsku treba hitno decentralizirati

„Samo u Istri je moguće u roku tri godine, dakle za mandata ove Vlade,otvoriti ulaganja od otprilike tri, četiri milijarde eura. No, za to su potrebne reforme. Mislimo da na prvom siječanjskom zasjedanju Sabora treba usvojiti novi zakon o strateškim ulaganjima koji će biti afirmativan prema privatnom sektoru i prema mogućnostima ulaganja domaćeg i stranog kapitala“, rekao je istaknuvši da treba otvoriti poseban prostor za najkonkurentnije grane hrvatskog gospodarstva.

Nadalje smatra kako proračunskim poticajima treba poticati otvaranje novih radnih mjesta. „Tu se ne treba libiti da ćemo pomoči nekom iz privatnog sektora. Na kraju krajeva, gdje će građani živjeti i raditi, pa ne valjda samo u javnim i državnim službama, nego prvenstveno u privatnom sektoru“, kazao je Jakovčić te dodao kako hitno treba decentralizirati zemlju.

„Mislim da trebamo ponuditi konsenzus svim glavnim akterima u gospodarstvu. Od Hrvatske narodne banke, komercijalnih banaka, najvećih poduzeća, Hrvatske udruge poslodavaca, Gospodarskoj i Obrtničkoj komori, sindikatima. Trebamo ponuditi konsenzus na godinu dana i opoziciji. Ako je opozicija dovoljno hrabra sjesti, razgovarati i prihvatiti takav konsenzus“, rekao je Jakovčić.

„U pitanju je stabilnost i sigurnost ove države i time se naprosto nitko ne može igrati. Ova presica je na neki način i naša zajednička inicijativa da čelnici koalicijskih stranaka, koji su si prije godinu dana stisnuli ruke, to ponovo učine i da zajednički, žestoko krenemo u nove reforme i u naredne tri godine opravdamo kompletno povjerenje koje smo dobili od birača prije godinu dana“, rekao je na kraju.

Veljko Ostojić
Veljko Ostojić

Ministar Ostojić je također izrazio brigu za stanje u državi, prije svega u gospodarstvu. „Ovo što se dogodilo s kreditnim rejtingom je signal za nužnost promjena u načinu ponašanja, te u načinu i razini donašanja određenih odluka. Odluke moramo početi donositi brže i hrabrije“, rekao je.

„Rezultati odluka ponekad znaju biti teški i bolni, no mi smo svi spremni na promjene, svjesni stanja koje nije lako. Međutim, kad se određene promjene događaju ili se predlažu, onda u pravilu svi jesmo za njih, ali ne za one promjene koje se tiču nas“, veli Ostojić.

„Često se priča da treba rezati određena prava, smanjivati troškove i to je način sređivanja državne bilance. No, ima puno više prostora na prihodovnoj strani, poput investicija, posebno u privatnom sektoru i na to treba obratiti pažnju“, kazao je i napomenuo da treba stvoriti okvire da se one zaista i dogode jer su, smatra, jedini način za izlazak iz ove situacije.

Ostojić: Odluke moramo donositi brže i hrabrije

Hrvatska ima puno imobilizirane imovine koju hitno treba staviti u funkciju, rekao je, bilo da je riječ o turističkoj ili nekoj drugoj funkciji. Ostojić stoga smatra da uz usvajanje Zakona o strateškim investicijama, u roku od nekoliko mjeseci treba napraviti odlučni iskorak i taj interes koji postoji od strane investitora, iskoristiti i omogućiti im realizaciju projekata koji trebaju Hrvatskoj.  

„Ministarstvo turizma radi na nizu značajnih projekata u turističkom sektoru. Kao primjer sadašnjeg načina funkcioniranja spomenut ću projekt Kupari vrijedan 200 do 250 milijuna eura, gdje se nova geodetska podloga radi od 2009. godine i još nije gotova. Na taj način nećemo napraviti iskorak. Imamo bezbroj bivših vojnih lokacija koje su no i niz neriješenih imovinsko - pravnih i drugih pitanja koja koče njihov razvoj. Tu moramo učiniti pomak i staviti ih na tržište“, veli Ostojić.

Izjavio je kako turizam ne može sam izvući zemlju iz krize, međutim, mišljenja je da turizam može, treba i hoće dati doprinos investicijama i novim radnim mjestima. „Zapitajte se kako bi ova zemlja izgledala bez turizma. Turizam zaslužuje i dodatne poticaje jer je nešto što ovu zemlju razlikuje od niza zemalja u susjedstvu“, izjavio je Ostojić.

Rekao je kako zahvaljujući samo nekoliko poteza u turizmu, sljedeće bi godine trebalo biti investicija u vrijednosti između 2,5 i 3 milijarde kuna. „Diferencirana stopa PDV-a koja će biti primijenjena od 1. siječnja rezultirat će nizom pozitivnih efekata na polju investicija, zapošljavanja i potrošnje“, najavio je ministar turizma i dodao da je pri kraju i izrada strategije hrvatskog turizma. „Do 2020. godine se očekuju investicije od sedam milijardi eura, ali one se mogu dogoditi i puno prije ukoliko uspijemo stvoriti kvalitetan zakonodavni okvir. I na tome ćemo raditi, inzistirati i predlagati ga. Ta strategija predviđa da će novi inozemni primitci od turizma biti 4,5 milijarde eura viši nego do sada. Njih je moguće povećati ali, ponavljam, trebamo biti hrabriji u donašanju odluka u pravcu novih investicija, zapošljavanja i potrošnje“, zaključio je Ostojić.

Boris Miletić
Boris Miletić

„Grad Pula je zadnjih desetljeća bio prepoznat kao grad vojske i industrije. No, danas na području grada imamo toliko bivših vojnih područja i jedan od ciljeva IDS-a bila je upravo njihova demilitarizacija. Nažalost, ta su vojna područja zapuštena, devastirana i nikome ne služe, a zbog birokratskih prepreka priječe se nove investicije, otvaranje novih radnih mjesta i prihodi proračunu, kako lokalnom, tako i državnom“, ističe je Miletić.

Miletić: IDS se zalaže za politiku stvaranja, a ne rezanja

Stoga se, kako je naglasio, IDS zalaže za politiku stvaranja, a ne „politiku rezanja“. „Mislimo da se više i nema gdje rezati“, rekao je i dodao kako imamo sve preduvjete i resurse, a prije svega ljude, dobru geografsku poziciju i znanje i kako je rekao, to možemo dobro raditi.

„Zato je u ovom trenutku, više nego ikada, potrebno zajedništvo ne bi li se ovaj trend preokrenuo. Iz Plana 21 treba pokrenuti proces decentralizacije jer zemljama poput naše ili Grčke koje su izuzetno centralizirane, taj uspjeh nedostaje. Primjer Danske je dobar, jer ljudi na lokalnoj razini itekako znaju bolje gospodariti resursima nego što se to čini iz centrale“, izjavio je Miletić.

„Na ovim našim lokacijama je u kratkom je vremenu moguće osigurati više desetaka milijuna eura investicija. To znači prvenstveno prihode u fazi izgradnje, investiranja, zapošljavanje naše građevinske operative. Prihodi od poslovanja i nova radna mjesta utječu i na mirovinski sustav, a što je jako bitno, na taj način našim mladim sugrađanima otvaramo novu perspektivu“, rekao je Miletić na kraju.  (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa