Najveću kupovnu moć u Hrvatskoj imaju Zagrepčani i Istrani

0

Prema Eurostatovoj analizi kupovne moći po europskim regijama, London s okolicom je najbogatiji grad u Europi. U glavnom gradu Velike Britanije bruto nacionalni dohodak izražen u kupovnoj moći iznosi 78.000 eura po stanovniku. Iza Londona po kupovnoj moći su Luxembourg, Bruxelles, Hamburg i Muenchen, a zanimljivo je da se među prvih deset regija u EU koje imaju najrazvijeniju privrednu aktivnost, plasirala i Bratislava, gdje je kupovna moć stanovnika 1,8 puta viša nego kod prosječnog Europljanina.

Većina hrvatskih regija je daleko ispod EU prosjeka po kupovnoj moći, a na približno polovici EU prosjeka su Zagreb i Istra. Građani Zagreba su 30 % bogatiji od nacionalnog prosjeka (četvrtina kupovne moći u Hrvatskoj koncentrirana je u urbanom okrugu Zagreba), dok su Istrani nešto slabije kupovne moći. Za usporedbu, građani Ljubljane imaju dvaput veću kupovnu moć od Zagrepčana.

Najslabiju kupovnu moć u Hrvatskoj imaju žitelji Slavonije, ali ipak veću od najsiromašnijih regija u Europi, po dvije regije Bugarskoj i u Rumunjskoj. Kupovna moć građana tih pokrajina je oko 27 posto kupovne moći prosječnog Europljanina. (D.K.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa