odluka na gradskom vijeću u rujnu

Grad Pula će plaćati smještaj umirovljenika u dom nakon otpusta iz bolnice. Ovo su uvjeti

0
Pulska bolnica (Foto: Istarski.hr)
Pulska bolnica (Foto: Istarski.hr)

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća Pule, koja bi se trebala održati u rujnu, trebao bi se naći prijedlog odluke o sufinanciranju smještaja umirovljenika u domove nakon otpusta iz bolnice. O tome su na današnjoj konferenciji za novinare govorili predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika, kojima nije poznato gdje bi umirovljenici točno trebali biti smješteni, niti koliko je sredstava za to osigurano rebalansom gradskog proračuna. Stoga smo odgovor potražili od nadležne pročelnice za društvene djelatnosti Ivane Sokolov.

 

Ona kaže da je u proračunu za tu svrhu ove godine osigurano 48.000 eura.

"To je naša, gradska odluka, koju je inicirao gradonačelnik, odnosno Upravni odjel za drupštvene djelatnosti. Računamo da će stupiti na snagu u rujnu, dakle, ovo je iznos za tri mjeseca u 2024. godini. Prijedlog odluke prošao je e-savjetovanje, njome su obuhvaćene osobe starije dobi, ali nismo odredili dobnu granicu. Dakle, to su osobe koje su starije ili u nekom trenutku radi zdravstvenih teškoća nisu u mogućnosti brinuti same o sebi. Bit će smještene u privatne domove, a na članovima obitelji je da odluče koji dom žele, dakle ići će gdje je slobodno mjesto. Grad će sufinancirati ili financirati smještaj onih korisnika koji nemaju vlastita sredstva ili imaju mala primanja, a to ćemo raditi na preporuku Zavoda za socijalni rad i Opće bolnice Pula. Bitno je da se radi o osobama koje imaju prebivalište na području Pule, koje u trenutku kada im treba usluga smještaja nisu sposobne brinuti o sebi, nemaju zakonske obveznike, članove obitelji koji mogu brinuti o njima i nemaju dovoljno sredstava da si sami plate taj smještaj", objašnjava Sokolov. 

Ivana Sokolov, pročelnica za društvene djelatnosti

Na pitanje je li riječ o sufinanciranju trajnog smještaja, veli da spomenuta odluka propisuje plaćanje privremenog smještaja od 6 mjeseci, uz mogućnost produljenja.

"Naime, očekujemo da će se u tih šest mjeseci do godine pronaći za njih 'ajmo reći trajan smještaj u mreži resornog ministarstva, a financijski teret bi onda snosila država, odnosno ministarstvo. Još se ne zna koliko bi ljudi koristilo tu mjeru, ali mi znamo zbog čega smo je pokrenuli: jako se dugo čeka na dom, a problem je što su cijene u privatnim domovima vrlo visoke. Onda se dogodi da oni koji su zaista u potrebi biti hitno smješteni jer su u teškom zdravstvenom stanju i ne mogu čekati pet do 10 godina, imaju mala primanja, a mi nemamo rješenje. I onda smo rekli da će za te slučajave Grad pokrivati ili razliku ili čitav iznos za one koji nemaju primanja sve do trenutka dok se za tu osobu ne nađe dugoročno rješenje koje može biti smještaj u dom, uz financiranje iz mreže ministarstva ili neka treća varijanta", objašnjava Sokolov.

Iako još nije poznato koliko bi ljudi Grad pokrivao ovom mjerom, pročelnica veli da se mjesečno očekuje do 10 korisnika, što na godišnjoj razini nije mali broj.  

- Pitanje je koliko će se takvih korisnika do kraja godine pojaviti, odnosno koliko ćemo ih sufinancirati, to će nam biti neka 'početna matematika' - zaključuje Sokolov.

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa