Na Velom Vrhu obilježen Dan spomena Grada Pule

Sjećanje na pulske heroje koji su osvetnički pogubljeni prije 80 godina

0

Povodom obilježavanja 2. listopada, Dana spomena Grada Pule, zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul položio je vijenac na spomen obilježje na Velom Vrhu zajedno s predsjednicom Gradskog vijeća Marijom Marković Nikolovski te predstavnicima Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule.

Na obilježavanju su sudjelovali i predstavnici hrvatske vojske i udruga iz Domovinskog rata, kao i učenici Osnovne škole Veli Vrh u pratnji profesora Igora Jovanovića.

Nakon polaganja vijenca uz pratnju Puhačkog orkestra Grada Pule, učenici 7.b. razreda Fabio Antolović i Vito Šugar pročitali su imena 21 nevine žrtve, a potom se okupljenima prigodno obratio zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

 

„Dan spomena Grada Pule posvećen je sjećanju na pulske heroje koji su osvetnički pogubljeni 2. listopada 1944. godine na Velom Vrhu. Povod masakru bio je događaj od prethodnog dana kada je u Štinjanu ubijen zloglasni fašist Bradamante koji je kriv za veliki broj mučenih, ubijenih i deportiranih ljudi u koncentracijske logore. Iz ovog nemilog događaja, kao i iz svih ostalih tragičnih događaja koje smo doživjeli u našoj povijesti moramo izvući pouku. Trebamo promicati osjećaje zajedništva, suživota i tolerancije jer nasilje i ratovi nikada nisu dobro rješenje. Ponosni smo jer danas možemo reći da mi u Istri njegujemo toleranciju i prihvaćamo različitosti. Možda ne možemo mnogo utjecati na globalnu politiku, ali u našoj sredini ipak pokazujemo da smo od prošlosti nešto naučili. Ogledalo toga je naša multikulturalnost koja prihvaća različitosti i to su vrijednosti kojima se ponosimo i koje želimo prenositi na mlađe naraštaje“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Okupljenima se potom obratila predsjednica Saveza udruga antifašista Istarske županije Ada Damjanac.

„Ovaj spomenik nosi ime 21 žrtve, nasumično izabrane u ćeliji i pogubljene od strane njemačkog SS-a i talijanske Decime MAS. Najstariji ubijeni tada je imao 51, a najmlađi samo 16 godina. Puljani čuvaju sjećanje na pale borce i žrtve fašizma i nacizma. Zato smo i mi danas ovdje da se ovo nikada ne zaboravi i da se takvo zlo i takvi zločini nikada više ne ponove. Jasno i glasno moramo reći ne fašizmu na bilo kojem mjestu i u bilo kojem obliku“, rekla je Damjanac i pozvala okupljene na minutu šutnje.

Podsjetimo, obilježavanje ovog dana u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora uvedeno je u Statut Grada Pule na inicijativu Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske.

Uz tradicionalno polaganje vijenaca, Dan spomena Grada Pule obilježava se i prigodnim edukativnim programom za učenike u pulskim školama. Osnovna škola Monte Zaro obilježit će ga sa svim razredima koji danas imaju sat povijesti. Povijesna grupa izradit će plakat na temu Dan spomena sa učiteljicom povijesti Valentinom Miletović Anić, savjetnicom, a isti će biti objavljen na društvenoj mreži Škole te izložen na školskom hodniku. Osnovna škola Veruda također će obilježiti Dan spomena na satu povijesti razgovorom o značaju teme koja se obilježava, dok će ga Osnovna škola Kaštanjer obilježiti na građanskom odgoju, edukativnim satom posvećenim antifašizmu i značaju antifašističkog pokreta.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa