'Multikulturalnost u MOJOJ Istri - La multiculturalità nella MIA Istria'

Bogatstvo naše regije pretočeno u dvojezičnu knjigu

0

U Poduzetničkom Centru Coworking Pula održana je promocija dvojezične knjige „Multikulturalnost u MOJOJ Istri - La multiculturalità nella MIA Istria“, autorica dr. sc. Ivone Orlić i dr. sc. Irine Basare. Knjiga je nastala na inicijativu Istarske županije, točnije Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade, a namijenjena je učenicima osmih razreda osnovnih škola Istarske županije.

Istarski župan Boris Miletić istaknuo je kako se Istra može ponositi svojom multikulturalnošću koja predstavlja veliku vrijednost u društvu, a važno je prenijeti ju na buduće generacije.

„Povijest je tome znatno doprinijela. Početkom 19. stoljeća, Pula je imala oko 800 stanovnika, a dolaskom Austro-ugarske monarhije grad je stotinjak godina kasnije narastao na 70 tisuća stanovnika, dok nas je danas nešto manje od 60 tisuća. Ljudi su došli odsvuda u našu Istru, iz svih krajeva, s juga, sjevera, istoka, zapada. Držim da je naša velika vrijednost naše međusobno uvažavanje i poštivanje jer je svaka osoba koja je došla ovdje živjeti i raditi, doprinijela razvoju našeg društva i to trebamo cijeniti i baštiniti. Ove godine obilježavamo 10. godišnjicu od uvođenja Zavičajne nastave u naše dječje vrtiće, osnovne i srednje škole, a ponosimo se i s Festivalom multikulturalnosti“, poručio je župan dodajući da moramo držati do svojeg, ali i prihvaćati drukčije. Naše posebnosti, zaključio je župan, pokazuje i ova knjiga koja sadrži desetak šćorica, priča o našoj Istri koje su prvenstveno namijenjene osmašima.

 

Pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Istarske županije Tea Batel zahvalila se svim udrugama nacionalnih manjina te autoricama na vrijednom radu.

„Danas sam iznimno ponosna što možemo predstaviti ovu knjigu u punom sjaju, a ona ne bi nastala bez suradnje s udrugama nacionalnih manjina koje Istarska županija financijski podržava već dugi niz godina. Sigurna sam kako će osnovnoškolci pronaći i dirljive i humoristične priče, a moći će sa svojim roditeljima probati i recepte pojedinih nacionalnih manjina, kao i naučiti o posebitostima narodnih nošnji što je i cilj knjige: približiti bogatu kulturu koju Istra ima mlađim generacijama“, kazala je pročelnica Batel, istaknuvši kako će Istarska županija nastaviti njegovati multikulturalnost i u budućim godinama.

Autorica Ivona Orlić kazala je kako joj je najljepši trenutak bio kada je knjiga izašla na svjetlo dana te je poručila kako je jako važno da knjiga dođe do onih čitatelja kojima je namijenjena, do djece.

„Voljela bih da djeca kroz čitanje knjige, posebno kod identitetskih tema poput prehrane, jezika i načina odijevanja, upoznaju širinu i kulturu Istre i da obogate svoje spoznaje“, kazala je autorica Orlić.

Druga autorica, Irina Basara kazala je, pak, kako je otkrivati i čitati materijale svih udruga nacionalnih manjina, koje su dobili na uvid i pretočiti dobivena saznanja u život osmaša i u priče s kojima će se moći poistovjetiti, bio najzahtjevniji dio pisanja.

Spomenimo i da je predstavljanje knjige uveličan plesnim nastupom KUD-a Savičenta iz Svetvinčenta, koji je izveo balun, te izvedbom furlane od strane Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“. Uslijedila je recitacija pjesme M. Balote „Koza“ učenika Aleksa Kmeta iz OŠ Žminj.

Dojmljiv je bio i sam kraj, kada je sedmero učenika pripadnike manjina, svaki na svome jeziku, rekao što za njega znači Istra.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa