rješenja su postala pravomoćna

RUŠI SE KOD VODNJANA: Državni inspektorat prisilno uklanja bespravne kuće

0
Fotogalerija: Milivoj Mijošek
Fotogalerija: Milivoj Mijošek

Nakon jučerašnje najave, izgleda da je Državni inspektorat RH započeo s prisilnim rušenjem ilegalno sagrađenih građevina na području Mandriola kraj Vodnjana. Ruše kuću po kuću, baraku po baraku, čak 16 građevina ovaj tjedan, a potom će vlasnicima ispostaviti račune za provedeno rušenje. Neke su kuće manje, neke veće, ali gotovo sve imaju konfor kao da se radi o apartmanu. Kako bageri ruše zidove i krovove, tako na vidjelo izlaze frižideri, klima uređaju, solarni paneli, kreveti, drvenarija...

Neki su od bespravnih graditelja bili prisutni akciji, drugi su sami započeli s rušenjem, a svi se mahom žale i teško priznaju da su u krivu. Ipak, rješenja po kojima se ruše njihove građevine su nesporna i pravomoćna. Dakle, situacija je kod njih čista, rješenja o rušenju nemaju nijednu slabu točku te je administrativna procedura dosegla svoj kraj. Nema više žalbi niti ikakvih mogućnosti za čekanje. Kuće im se jednostavno moraju srušiti jer su sagrađene nelegalno. Ipak, treba napomenuti da su mnogi bespravni graditelji sami uklonili svoje građevine, a na nekima od njih već više od godinu dana stoje natpisi 'prodaje se'.

 

Podsjetimo, prostor oko Mandriola već slovi za simbol bespravne gradnje u Istri. Tamo postoji mnogo velikih bespravnih naselja, stanovnici im čak daju imena, imaju svoje 'ulice', a neka od njih su dronom otkrivena tek nedavno. Tamo su, podsjetimo, građevinski inspektori Držanog inspektorata prošle godine proveli veliku akciju zatvaranja gradilišta, a posla su imali i vodnjanski komunalci. U međuvremenu se činilo da se ništa dalje ne poduzima po tom pitanju, no ovotjedna rušenja dokazuju suprotno. Naravno, ima tu još puno posla, bespravna gradnja se i dalje događa, ilegalnih kuća i baraka ima napretek, a okoliš je u nekim dijelovima Istre potpuno devastiran.

Naravno, jedan dio bespravnih graditelja u Istri, a to su mahom slovenski državljani, nikako se ne miri s činjenicom da su se jednostavno ogriješili o zakon i da će se njihove građevine kad-tad rušiti. Pa tako ni oni s Mandriola.

Za izjavu je bio raspoložen slovenski državljanin Žiga Gajšek iz Celja. On smatra da mu je država dala kućni broj i da to dokazuje legalnost građevina. Ipak, to je daleko od istine, budući da se kućni brojevi izdaju baš svima, i to iz sigurnosnih razloga.

"Inspektori su nam pustili da maknemo neke stvari, ostalo će oni porušiti. Gradili smo ovdje prije tri-četiri godine. Ne znam jesmo li u prekršaju, imamo kućni broj i zavedeni smo u katastru. Ako nam je država to dala, ne znam je li građevina ilegalna. Sada mi je napravljena šteta, polupali su mi solarne panele i prikolicu. Što je sa svim bespravnim vilama, one mogu ostati jer imaju para? Mi smo jedvna sagradili ovo što je naše, da imamo za odmor, i moramo odmah sve ukloniti. Dođemo smo po ljeti ili na vikend, sedmoro nas je, a cijela procedura trajala je od trećeg mjeseca prošle godine. Na svako rješenje koje smo dobili, mi smo se žalili, ali se inspektori prave da to nema veze. Smatram da država nije u pravu", kaže Gajšek za Istarski.hr

Malo dalje niz blatnjavi neasfaltirani puteljak nailazimo na još jednu ekipu koja sama ruši svoju građevinu. Ovdje se već radi o pravoj pravcatoj kući prizemnici. Miću se spavaće sobe, toaleti, tuševi, wc školjke, stolovi, prozori, stvar po stvar, malo po malo. Tako im je, kažu, jeftinije, jer troškovi su puno veći ako ruši Državni inspektorat.

Ne žele davati izjave, niti se fotografirati, a priča im je slična kao i ostalima. Svi se bespravni gradtelji, manje ili više, uglavnom vade na sitnice, kućne brojeve, katastar, ovo ili ono rješenje, no ništa od toga nema veze s realnim stanjem. Njihove su građevine jednostavno ilegalne i država ih ima pravo kao takve srušiti.

Inače, građevinska inspekcija Državnog inspektorata priopćuje da je na području Grada Vodnjana u naselju Mandriol koje je van građevinskog područja donijela 114 rješenja o uklanjanju bespravno sagrađenih građevina. Rješenjima o uklanjanju građevinske inspekcije investitorima se naređuje uklanjanje svih onih objekata koji su izgrađeni bez pravomoćne odnosno izvršne građevinske dozvole i glavnog projekta izrađenog u skladu s prostornim planom. 

Do trenutka pisanja ove informacije investitori/vlasnici su sami postupili po 81 izvršena rješenja, odnosno sami uklonili građevine. 

S obzirom na to da svi investitori nisu postupili po rješenju građevinskog inspektora, Državni inspektorat je jučer započeo s prisilnim uklanjanjem 16 bespravno izgrađenim građevinama (u tijeku je priprema dokumentacije i za ostale bespravne građevine za koje su rješenja izvršna), putem treće osobe na trošak investitora/vlasnika. 

Uklanjanje bespravno izgrađenih građevina od strane Državnog inspektorata obavlja se u skladu s planom i programom rada Državnog inspektorata. Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je do stupanja na snagu odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom inspektoratu dana 21. lipnja 2023. godine, nezakonitog graditelja na izvršenje rješenja o uklanjanju prisiljavala izricanjem tri novčane kazne. Po stupanju na snagu navedenog zakona, rješenje građevinske inspekcije kojim se naređuje uklanjanje građevine odnosno njezina dijela, koja se gradi ili je izgrađena izvan granica građevinskog područja ili na posebno zaštićenom području te rješenja o uklanjanju nepoznatim osobama bez obzira na kojem se području građevina nalazi, mogu se izvršavati putem treće osobe bez prethodnog izricanja novčanih kazni investitoru koji ne postupi sukladno izdanom rješenju o uklanjanju u zadanom roku. Navedenim izmjenama se bitno utječe na skraćivanje ukupnog trajanja inspekcijskog postupka.

Inspekcijski postupak građevinske inspekcije provodi se sukladno zakonskim odredbama, imajući pri tome u vidu sve okolnosti koje utječu na inspekcijske mjere, kao što su sudski sporovi, postupci ozakonjenja i drugo 

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata poručuje da je dosljedna u 'borbi' s bespravnom gradnjom kako na području Umaga i Istre tako i diljem Republike Hrvatske, a sve kako bi se prostor Republike Hrvatske očuvao od betonizacije i uzurpacije.

"Od osnutka Državnog inspektorata 01. travnja 2019. godine do 01. rujna 2024. godine građevinska inspekcija na području Područnog ureda Državnog inspektorata, Rijeka (koji pokriva Istarsku i Primorsko-goransku županiju) ukupno je poduzela sljedeće mjere:

- Obavljena su 3.182 inspekcijska nadzora
- pokrenuto je 1.885 raznih inspekcijskih postupaka zbog povrede propisa u području gradnje
- podneseno je 58 kaznenih prijava zbog nezakonitog građenja u zaštićenim područjima ili zbog povrede službenog znaka o zatvaranju gradilišta,
- podneseno je105 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima zbog povreda propisa te 64 prekršajna naloga zbog neizvršenja inspekcijskih rješenja,
- izrečene su 724 novčane kazne kojima se investitore prisiljava na izvršenje rješenje i na obustavu daljnjeg građenja
- vrijednost izrečenih kazni iznosi više od 4 milijuna EUR-a
- uklonjene su iz prostora ukupno 377 nezakonite građevine.

Naglašavamo da se na navedenom području također, nalaze i jednostavne građevine čiji je nadzor u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, komunalnog redarstva", zaključuju iz DIRH-a.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa