Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine

'Oni koji su postavili realnu cijenu smještaja nemaju problema s popunjenošću'

0
Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine
Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine

O tome je li ovosezonsko relativno podbacivanje rezultata u turizmu, pogotovo kada se radi o popunjenosti smještaja, ikako utjecalo na tržište nekretnina, odnosno na cijene nekretnina i na općenito kretanje tržišta, razgovarali smo s direktorom firme za trgovanje nekretninama Dogma. Branko Papeš uvijek rado komentira kretanja na tržištu, a ovaj put nas je zanimalo kako ovogodišnja turistička sezona utječe na tržište nekretnina u Istri. 

Riječka agencija za nekretnine Dogma najviše je uprihodila prošle godine, 6 292 891 eura, te zabilježila 1,2 milijuna eura zarade. Na tržištu je pristuna već 25 godina, njezin osnivač je Papeš, a od 2011. godine suvlasnica je i Aida Shalabi Ljubičić, supruga tenisača Ivana Ljubičića. Danas broje 14 poslovnica i 120 agenata za prodaju nekretnina.

- Za početak nam recite nešto o trenutnom stanju na tržištu nekretninama.

- U ovoj godini bilježimo lagano usporavanje tržišta nekretnina i cca 20-tak posto manje realizacija kupoprodaja nekretnina. To doživljavamo kao stabilizaciju i normalizaciju tržišta nekretnina jer unazad par godina (nakon korone) tržište je doslovno eksplodiralo i nije bilo realno očekivati da je takva situacija na tržištu dugoročno održiva.

 

- Koji su razlozi usporavanja tržišta nekretnina?

- Jedan od razloga usporavanja tržišta je svakako ukidanje subvencioniranja kupovine nekretnina od strane RH. Navedena mjera je uveliko pomogla dizanju cijena nekretnina koje je zadnjih par godina bilo dvoznamenkasto na godišnjoj razini. Drugi razlog smanjenja obima trgovanja nekretninama je smanjenje realizacija kupoprodaja nekretnina od kupaca nama orijentiranih tržišta iz Austrije i Njemačke. Razlozi smanjenja upita i interesa je zbog lošije ekonomske situacije u tim državama. Tu želim napomenuti da su se pojavila i neka nova tržišta iz kojih bilježimo pojačani interes i kupnju, a to su kupci iz Češke, Poljske, BiH i Srbije. No oni ne pokrivaju manjak ranije navedenih tržišta.

- Kakve su danas cijene nekretnina?

- Unatoč smanjenju obujma transakcija ne bilježi se pad cijena nekretnina, već i dalje rast od cca 5-6 posto godišnje što je u biti praćenje stope inflacije.

- Je li lošija turistička sezona utjecala na promet nekretninama i cijene nekretnina?

- Lošiji turistički rezultati se odnose na zadnjih mjesec - dva dana i još nema nikakvih reakcija tržišta zbog navedenog. Osobno mislim da ukoliko i bude reakcija to će biti vidljivo tek za par mjeseci. Pad realizacija i interesa je primarno uzrokovan krizama u nama tradicionalno orijentiranim tržištima Austrije i Njemačke. Zbog toga imamo nešto manju realizaciju prodaje nekretnina na području Istre, ali donekle to kompenziramo izlaskom na gore navedena nova tržišta.

Ovdje je bitno napomenuti da nekretnine čiji vlasnici realno postave početnu traženu cijenu apsolutno nemaju nikakvog problema s pronalaskom kupaca za svoje nekretnine. Ovo smanjenje je najviše pogodilo nekretnine čiji vlasnici imaju nerealna očekivanja i koji su postavili cijene svojih nekretnina više od trenutačno tržišnih. Takvi prodavatelji za razliku od proteklih godina kada su se kupci zaista 'zaletavali' i plaćali nekretnine po nekim nerealno visokim cijenama danas ukoliko žele prodati svoju nekretninu primorani su korigirati cijenu iste. Mislim da je to indentična situacija kao i kod turističke ponude tj. svi oni koji su postavili realnu cijenu smještaja nemaju problema s popunjenošću svojih kapaciteta, za razliku od onih koji su postavili nerealno visoke cijene svojih smještaja.

- Takvih iskustava imate i u vašoj firmi?

- Kao dokaz navedenog je to da smo u Dogmi u zadnjih par mjeseci imali više prodaja nekretnina milijunskih vrijednosti, ali te nekretnine su na atraktivnim lokacijama, kvalitetno građene i isto tako uređene. Kupci su za takve nekretnine spremni platiti visoke iznose, ali isto tako za svoj novac traže pravu vrijednost.

U ovome trenutku imamo više desetaka kupaca koji su spremni izdvojiti iznose od 500 tisuća eura na više i u potrazi smo za nekretninama koje odgovaraju njihovim potrebama i željama ili čekamo vlasnike da shvate novonastalu situaciju na tržištu i korigiraju tražene cijene svojih nekretnina. Kupaca za apartmane po cijenama do 150 - 200 tisuća eura više i ne brojimo, ali njima gotovo da nemamo ništa za ponuditi.

Moj savjet svim prodavateljima je da razmisle o navedenom i ukoliko im je u interesu prodati nekretninu neka se konzultiraju sa agencijom ili agentom u kojeg imaju najviše povjerenja i zajednički postave realnu početnu cijenu, osmisle nastup na tržištu i siguran sam da će se ubrzo naći kupac za njihovu nekretninu.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa