dan pobjede

Diljem Istre položeni vijenci u spomen braniteljma

0

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, delegacija Grada Novigrada, predvođena gradonačelnikom Anteom Milosom i njegovom zamjenicom Vivijanom Fakin, položila je vijence i zapalila svijeće kraj centralnog križa na Gradskom groblju te uz spomen obilježje poginulim i preminulim braniteljima Domovinskog rata u Ulici domovinskih žrtava.

 

Obilježavanju su se pridružile i delegacije predstavnika braniteljskih udruga UHBDR 154. i HVIDRA Umag, te Udruge antifašista Bujštine, a odavanju počasti nazočili su i djelatnici Hrvatske ratne mornarice Postaje obalnog motrenja Savudrija, poručnik bojnog broda Marko Kruljac i skupnik Ante Mamić.

Uz minutu šutnje, okupljenima pored centralnog križa na Gradskom groblju prigodnim govorima obratili su se Milos i Mato Gavrić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata – 154. brigade, a pored spomen obilježja poginulim i preminulim braniteljima Domovinskog rata u Ulici domovinskih žrtava, okupljenima se obratio potpredsjednik HVIDRA-e Umag Željko Jeger.

“Danas smo ovdje svi zajedno da se prisjetimo povijesnih trenutaka, najveće oslobodilačke akcije hrvatske vojske, da proslavimo i odamo počast svima koji su uz velika odricanja zaslužni za mir i slobodu. Tu smo kako ne bi zaboravili bol i strahote koje donose svi ratovi, da ne zaboravimo stradanja nedužnih, uništavanje škola, bolnica i cijelih društvenih zajednica. Činimo to svi zajedno – predstavnici Grada, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge antifašista, predstavnici svih opcija u Gradskom vijeću, a upravo to zajedništvo, unatoč svim našim različitostima, naš je zalog za bolju budućnost, naglasio je Milos.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja delegacija porečkog Ogranka UDVDR, Podružnice Istarske županije predvođena predsjednikom Mirkom Buićem zajedno sa načelnikom Općine Vrsar Ivanom Gerometta položila je cvijeće i zapalili svijeće kraj centralnog križa i na nadgrobni spomenik poginulom branitelju Draganu Garvanu. Minutom šutnje odali su počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Ovo je bilo prvo groblje koje su branitelji obišli u ranim jutarnjim satima. Nakon toga isto su učinili na grobljima u Funtani, Poreču, Vižinadi i Taru te kraj spomen obilježja u Novoj Vasi. U ponedjeljak, 5. kolovoza, tridesetak članova ogranka sudjelovati će na 12. mimohodu hrvatskih branitelja Istarske županije koji se tradicionalno održava u Puli. 

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa