NOVIGRAĐANIN STJEGONOŠA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Istra opet sanja zlatnog goluba. Giovanni, 'upucaj' ga sad!

0
Giovanni Cernogoraz (Foto: Siniša Žulić)
Giovanni Cernogoraz (Foto: Siniša Žulić)

Prošla godina za novigradskog strijelca Giovannija Cernogorza bila je svakako najuspješnija u njegovoj karijeri. Istarski sportaš koji je dosad osvajao brojna odličja, u 2023. godini uspio se s čak četiri velika natjecanja vratiti s trofejem. Uz naslov svjetskog i europskog prvaka, Cernogoraz je zabilježio i zlatnu medalju u momčadskoj konkurenciji na Europskim igrama, te ekipno zlato na Svjetskom kupu. Naslov svjetskog prvaka bila je jedina medalja koja mu je nedostajala u njegovoj bogatoj kolekciji. Usto, Hrvatski olimpijski odbor proglasio ga je najboljim hrvatskim sportašem.

No, zlatna medalja osvojena na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine svakako je njegovo najveće dosadašnje dostignuće. Stoga domaća sportska javnost očekuje da bismo na ovim Olimpijskim igrama mogli ponovno uživati u novim uspjesima i novoj kolajni u bogatoj kolekciji skromnog novigradskog strijelca. Giovanni radije puca, nego razgovara s novinarima, ali ponudili smo mu da Istarski.hr bude njegova meta na nekoliko minuta. Repetirao je ekskluzivno za nas.  

 

Treće Igre, nova sreća

Netom je odradio mukotrpne pripreme u Novigradu i Italiji. U nedjelju putuje za Pariz, gdje će idućeg petka, kao stjegonoša, povesti hrvatsku sportsku delegaciju u još jedno novo veliko iskušenje.

- Jako sam zadovoljan kako je prošao ovaj pripremni period. Za Olimpijske igre pripremam se još od listopada prošle godine i rezultati na treninzima su jako dobri. Uglavnom sam radio na fizičkim i tehničkim stvarima, naravno, uz mnogo pucanja i postignuti rezultati su na lanjskoj razini. Imao sam mali peh s ozljedom, zbog čega sam ‘kaskao’ dva mjeseca s pripremama. Imao sam problema s laktom i dugotrajne terapije, no sada je sve više-manje u redu, kaže Cernogoraz.

Ovo će mu biti treće Olimpijske igre, nakon Londona i Rija, vjerujemo i nova sreća. Prije tri godine propustio je nastup u Tokiju. Uz Sandru Elkasević (Perković) braću Sinković i Saru Kolak jedini je osvajač olimpijskog zlata među hrvatskim sportašima koji će nastupiti u Parizu. Hrvatski olimpijski odbor dao mu je tu čast da, uz judašicu Barbaru Matić, nosi hrvatsku zastavu na otvaranju Igara.

- Osjećam malo uzbuđenje, ali to je sve normalno. Velika je čast nositi zastavu i predstavljati hrvatsku državu na ovako velikom natjecanju. Srećom, imam dva dana odmora između natjecanja i ceremonije otvaranja. Doživio sam otvaranje u Londonu, dok u Riju nisam mogao prisustvovati jer sam imao natjecanje odmah idućeg dana. Usto, nosio sam zastavu na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013 i to je definitivno poseban osjećaj, kaže Cernogoraz.

Izraziti favorit

Novigrađanina u Parizu natjecanja očekuju odmah po otvaranju Olimpijskih igara. Dan nakon ovog velikog događaja na rijeci Seini na rasporedu je službeni trening, da bi 29. i 30. kolovoza odradio i službene nastupe. Nadamo se i finalnu seriju, koja je na rasporedu 30. kolovoza u poslijepodnevnim satima.

- Prvi trening imamo već u ponedjeljak i trenirat ćemo sve do otvaranja Olimpijskih igara. Nažalost, nisam imao prilike vidjeti streljanu. Trebali smo 2020. godine tamo imati Europsko prvenstvo, ali je zbog poznate situacije s koronavirusom ono bilo otkazano. Isto tako, uobičajeno je da se na olimpijskim borilištima održavaju predolimpijski turniri, kako bi se vidjelo da li sve funkcionira, no ni toga nije bilo. Organizatori su se pravdali da se nisu uspjeli pripremiti, tako da smo bili zakinuti za to, iako mislim da su domaći strijelci imali priliku pucati na novoj streljani. Bez obzira sve, vjerujem da će tih nekoliko dana treninga biti dovoljno da upoznam uvjete na streljani. Pronašao sam fotografije streljane te trenirao na istim mašinama i sa istom pozadinom kakva će biti ondje, te smo na tako simulirali uvjete kakve očekujemo, dodaje Cernogoraz. 

Lanjski rezultati svakako ga guraju među najizglednije hrvatske osvajače medalje na Igrama. Svi se nadaju da će nakon 12 godina opet "upucati" zlatnog goluba i da će njegov Novigrad ponovno slaviti najveće sportsko dostignuće. Svjestan je pritiska i sam Giovanni, no već je bio u takvoj situaciji.

- S obzirom na prošlogodišnja dostignuća, svakako sam favorit i sada svi od mene očekuju najbolje rezultate. Moram zaboraviti na sve uspjehe, okrenuti stranicu i fokusirati se samo na ovo natjecanje. Naravno da ću dati sve od sebe da olimpijski turnir odradim najbolje. Cilj je, naravno, ući u finale, a onda je sve otvoreno. Na turniru sudjeluje 28 strijelaca, redom najbolji na svijetu. Očekujem vrlo visoke rezultate te, iako nas ima malo, razina pucanja će sigurno biti top. Talijani, Indijci i Englezi su jako dobri i tu očekujem najveću konkurenciju, no to je sport u kojem odlučuje jedna meta, tako da se trebam usredotočiti samo na sebe i svoj rezultat, zaključuje precizni Novigrađanin.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa