trn u oku

Vinski grad razjario pojedince u Puli. Podnesena i kaznena prijava

0
Foto: Srećko Niketić/Pixsell
Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Vinski grad je prilično naljutio pojedince u Puli. Uvjeti pod kojima je zagrebačka tvrtka Vinart dobila na korištenje Titov park na mjesec dana usred sezone, a o čemu je izvijestio Istarski.hr, nekima su van pameti. 

Puljanin s kojim smo razgovarali, a koji je želio ostati anoniman, podnio je kaznenu prijavu protiv ravnateljice Pulskog filmskog festivala Tanje Miličić. Naravno, kaznenu prijavu može podnijeti bilo tko protiv bilo koga i to ne znači da je Miličić nešto zgriješila. No, on je uvjeren da je ravnateljica zloupotrijebila položaj i ovlasti. Smatra da je oštetila ustanovu Pulski filmski festival jer je ugovor s Vinartom oko Vinskoga grada previše blagonaklon toj tvrtki. 

Naš sugovornik također ističe da nije raspisan natječaj za Vinski grad 2023. godine, kada je manifestacija dodijeljena Vinartu na tri godine (2023., 2024. i 2025.). Do tog je zaključka došao jer u arhivi stranica PFF-a nigdje nema javnog poziva za organizaciju Vinskoga grada, a posljednji koji postoji je iz 2022. 

 

Ravnateljici Miličić poslali smo pitanje o tome, želeći biti sigurni je li bilo natječaja ili nije, a ona nam je odgovorila da je ovaj tjedan zauzeta obavezama vezanima za festival, pa će odgovore poslati sljedeći tjedan. Čim ih dobijemo ćemo ih objaviti.

Iz javnog poziva za organizaciju Vinskoga grada 2022. vidljivo je da su pojedini uvjeti tada bili znatno nepovoljniji za potencijalne organizatore, te da su ti uvjeti kasnije, u ugovoru za razdoblje 2023. - 2025., značajno izmijenjeni. 

Na primjer, organizator je prema javnom pozivu iz 2022. bio dužan platiti troškove električne energije, odvoza otpada i oglašavanja, a prema ugovoru koji je sklopljen godinu kasnije te troškove snosi Pulski filmski festival. 

Tanja Miličić (foto: Saša Miljević/Pixsell)

Međutim, u javnom pozivu iz 2022. ne spominje se cijena koju organizator mora platiti, a prema ugovoru iz 2023. cijena je, što u novcu a što u naturi, oko 10.000 eura. Podsjetimo da se na javni poziv 2022. nitko nije javio, iz čega možemo zaključiti da su ti uvjeti za potencijalne organizatore bili previše nepovoljni, pa ih se moralo ublažiti ne bi li se netko ipak ulovio organizacije.

Našeg sugovornika pogađa i činjenica da Vinski grad ne koristi kućice Pulskog filmskog festivala, koje ljeto provode odložene na Stoji, umjesto da PFF zaradi na njima. Riječ je o kućicama koje se inače koriste za pulski advent. 

Kućice na Stoji

Možemo zaključiti da je Vinski grad mnogima trn u oku, naročito susjednim ugostiteljima i onima koji žele organizirati sličnu manifestaciju. No pitanje je jesu li u pravu, ili je njihova priča nategnuta. S obzirom da je podnijeta i kaznena prijava, o tome će očito razmišljati i pulski DORH, pa ćemo vidjeti hoće li ova priča imati pravosudni nastavak, ili će sve završiti na nezadovoljstvu pojedinaca. (Ivor Balen)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa