ZORIČIĆ IZNIO PLAN PROTIV ŠPORKULJA

Ja ću čistiti kontejnere! Ugostitelji koji ‘nemaju otpad’ ostaju bez prostora

0
Robi Fuart i Filip Zoričić (foto: Istarski.hr)
Robi Fuart i Filip Zoričić (foto: Istarski.hr)

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić odlučio je stati na kraj neodgovornim građanima, ali i ugostiteljima koji odbacuju krupan otpad pored kontejnera. Najavio je to zajedno s direktorom Herculanee Robijem Fuartom na današnjoj konferenciji za novinare održanoj kod spremnika za smeće, odmah preko puta ulaza u Uljanik. Pored spremnika je danas bila odložena kartonska ambalaža na kojoj se, primijetio je Fuart, vidjela i adresa šporkulje.

 

Fuart je iznio podatak da je Herculanea u lipnju prikupila čak 105 tona otpada odloženog oko spremnika, na cesti, ne računajući sav onaj glomazan otpad koji se također ostavlja uz spremnike. Neki čak ostavljaju smeće pored groblja, a neki su angažirali pojedince koji prikupljaju otpad iz restorana i onda ga odlažu pored kontejnera. Mi to sve znamo, rekao je Zoričić te najavio drastične mjere.

“Imamo konstantno angažirane ophodnje, dvije ekipe u po dvije smjene koje tri puta  dnevno, nekad i češće, obilaze spremnike. To, osim što nije ugodno za oko, je i značajan financijski izdatak. Kažnjavamo, ali to nije dovoljno jer ne možemo toliko kazni izdati koliko se otpada oko spremnika nalazi.

Našli smo se u centru jer centar ima specifičnost, a to su goleme količine otpada koji odlažu ugostitelji. Imamo cijeli niz ugostitelja koji neodgovorno postupaju s otpadom. U lipnju, recimo, čak sedam ugostitelja koji posluju u centru imaju “nula otpada”, znači da nisu uopće imali odvoza cijeli lipanj. Onda imamo pet ugostitelja koji su imali jedan odvoz. Dvadesetak ugostitelja je imalo najviše jedan odvoz tjedno”, upozorio je Fuart.

Takvi bi ugostitelji, koji posluju u gradskim prostorima, mogli ostati bez tih prostora, najavili su Fuart i Zoričić. Lista će, najavio je gradonačelnik, biti uskoro gotova.

 “Mi ćemo kao Grad ići prema gradskim prostorima s apelom da se odvaja otpad i ići ćemo u raskid ugovora s onima koji to ne poštuju”, najavio je Zoričić. Najavljene su i kazne, koje po Fuartu "mogu iznositi 12 mjesečnih minimalnih javnih usluga", ali i postavljanje dodatnih kamera, gdjegod je to moguće.

Da bi se olakšao posao ugostiteljima u starogradskoj jezgri gdje nema mjesta i gdje nije isto poslovati kao i u drugim dijelovima grada, uvedena je usluga od vrata do vrata.

“Svakodnevno, svako jutro, pa i nedjeljom Herculanea prikuplja otpad od vrata do vrata i bez obzira na to cijeli niz ugostitelja ‘nema otpad’ koji mogu predati nego ga pod okriljem noći ostavljaju pored ili u spremnike. Moram napomenuti da oni ne smiju koristiti niti spremnike. Mi spremnike od pet metara kubnih praznimo svaku noć, svaku noć su puni plus cijela hrpa pored njih”, ilustrirao je Fuart.

Naveo je pozitivne primjere ugostitelja koji imaju po 50, 60 pa čak i 200 pražnjenja u jednom mjesecu. Naveo je imena nekih koji se ponašaju odgovorno, poput Pleter usluga, ACI-ja i gradske firme Pula usluge i upravljanje, ali i cijelog niza privatnika. Oni će dobiti Herculanein certifikat “eco friendly” da bi se istaknuli kao pozitivan primjer i da bi javnost znala tko se ponaša odgovorno prema otpadu.

“Ova tema je aktualna i ona pokazuje koliko pojedinci ne vole ovaj grad, jesu li to pojedini ugostitelji ili građani, manje je važno, ali važno je da su ulice čiste i uredne, da se redovito peru, međutim, situacija oko kontejnera nije kako treba. Neki ne poštuje svoj grad, to je poruka ove konferencije. Grad se voli i kroz prikupljenje otpada, odvajanje, a ne samo kad se busamo u prsa ili lajkamo nečiji status na Facebooku.

Kazne će se sigurno mijenjati, ići ćemo u tom smjeru da budu rigorozne i od toga nećemo odstupiti. Drugo, ovo je javni apel prije svega da se ugledamo u one koji vole svoj grad. Puno je ljudi koji odvajaju otpad”, rekao je Zoričić. To je, veli, apel da svi kao zajednica reagiramo da se ovakve stvari ne bi trebale događati jer zaista imamo gradsko poduzeće koje revno radi, koje redovito skuplja i rješava probleme na terenu.

“Drugo, neke su stvari negledljive i ja ću prvi ići u akciju čišćenja ovog kontejnera, to će biti kroz 7 do 10 dana i to ću objavljivati na Facebooku i Instagramu. Pozvat ću i gradske vijećnike i sve koji žele, sugrađanke i sugrađane da idemo u zajedničku akciju i da pokažemo da je to neprihvatljivo i nedopustivo, makar netko govorio da je to populizam, ne zanima me. Dakle, moramo prvi poslati poruku kakav grad želimo, a to je prvotno ljubav prema gradu”, rekao je Zoričić. (M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa