istraživanje jutarnjeg lista

Pogledajte koje su osnovne škole najbolje u Istri!

0
OŠ Veruda (Foto: Grad Pula)
OŠ Veruda (Foto: Grad Pula)

Prema istraživanju Jutarnjeg lista, koje je obuhvatilo 38 osnovnih škola na hrvatskom jeziku i 7 na talijanskom u Istarskoj županiji, najbolje su škole Veruda i 'Giusseppina Martinuzzi" u Puli. Kriterij su bile ocjene iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika te prosjek ocjena ta tri predmeta u osmom razredu, kao i na maturi na koncu srednjoškolskog obrazovanja.  

 

Naime, nije bitan samo visok prosjek ocjena u 8. razredu, nego i uspjeh na maturi, odnosno razlika tih ocjena. Tako je u slučaju OŠ Veruda ta razlika najmanja i iznosi -1,07, a u OŠ "G. Martinuzzi" -0,75. S druge strane, OŠ Centar ima najveći prosjek ocjena triju predmeta u 8. razredu od 4,74, ali su njeni učenici na maturi ostvarili prosječnu ocjenu od svega 2,71, a razlika iznosi čak -2.04. To ide u prilog tezi da ocjene nisu uvijek odraz znanja, što se najčešće pokaže vrlo brzo, u nastavku školovanja, pogotovo na maturi, kad samo najuspješniji prolaze i upisuju željene fakultete.

Najlošije su stajale OŠ Juršići, gdje ta razlika iznosi -2,27 i Talijanska škola Novigrad (-2,09). 

Jutarnji je proveo istraživanje u čak 859 škola u Hrvatskoj čiji su bivši učenici završili osnovnu školu 2019. godine, a lani su polagali državnu maturu. (IHR)

 

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa