OSIGURANO 125 TISUĆA EURA

Ovogodišnji Fond za sport Istarske županije još bogatiji nego lani

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Raspisivanje trećeg po redu Javnog poziva u sklopu Fonda za sport najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, o čemu su govorili istarski župan Boris Miletić, pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, te predsjednik i glavni tajnik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević i Damir Burić.

 

Uspostavu Fonda za sport inicirao je župan Boris Miletić 2022. godine, te je kao takav jedinstven u Hrvatskoj, a pokazao se kao pun pogodak.

„Iz godine u godinu povećavamo proračunska sredstva namijenjena za Fond za sport. Kada smo ga uveli radilo se o jednoj novini, a ne o nekakvoj redistribuciji ili prenamjeni sredstava. Doista me veseli što su do sada veliki interes pokazali sportski djelatnici jer znamo da su upravo trenerice i treneri okosnica svakog sportskog kluba. U ove dvije godine zahvaljujući Fondu školovalo se ukupno 172 trenera, za što smo izdvojili preko 145 tisuća eura. U ovoj godini nastavili smo s povećanjem sredstava za Fond za sport te smo osigurali 125 tisuća eura, što je povećanje od preko 58 posto u samo dvije godine. Nastavljamo s financiranjem izobrazbe naših trenerica i trenera za što osiguravamo najveći dio sredstava iz Fonda, a prema dosadašnjem iskazu interesa radi se o oko njih 114. I ove godine pokrivat ćemo njihovo školovanje u punom iznosu. Također, dio sredstava usmjerit ćemo i na vrhunski sport“, kazao je župan i nastavio:

„I za kraj želim najaviti još 2 lijepe vijesti. U tijeku je planiranje Proračuna za 2025. godinu, a u planu je novo povećanje sredstava za Fond za sport u iznosu od 150 tisuća eura. Podsjetit ću da su 2022. godine sredstva za Fond iznosila nešto manje od 80 tisuća eura, a iduće godine ćemo ih gotovo pa poduplati. Isto tako, znate da ćemo 2025. godine nositi prestižnu titulu Europske regije sporta pa smo uveli još jednu novinu, a to je raspisivanje Javnog poziva za dodjelu financijske potpore jedinicama lokalne samouprave za izgradnju, održavanje i opremanje sportskih objekata iz Proračuna Istarske županije u 2024. godini za što smo osigurali čak 200 tisuća eura. Javni poziv bit će objavljen sljedećeg tjedna i pozivam sve naše gradove i općine da se jave kako bi unaprijedili sportsku infrastrukturu na svome području“.

Zadovoljstvo titulom Europske regije sporta izrazio je i pročelnik Glušac, koji je kazao da o važnosti sporta za Istarsku županiji ne govori samo stavka Fonda za sport, već i proračunska sredstva koja su namijenjena za Sportsku zajednicu Istarske županije i Školski sportski savez, a koja će se u 2025. godini povećati za gotovo 50 % u usporedbi s 2021.

„U današnje vrijeme kada se mladi sve manje kreću i većinu vremena provode u zatvorenim prostorima ispred raznih ekrana, iznimno je važno popularizirati sport i bavljenje tjelesnom aktivnošću. Dvije su stvari ključne, jedno su ljudi, odnosno sportski kadar, a drugo sportska infrastruktura. I ovu titulu vidimo kao dodatnu priliku da govorimo o sportu i naglašavamo njegov značaj, a sve aktivnosti koje će se provoditi bit će predstavljene na najavnoj konferenciji planiranoj za studeni. Imat ćemo još jednu središnju konferenciju sljedeće godine koja je zamišljena kao mjesto na kojem ćemo iskristalizirati temelje za neku buduću strategiju razvoja sporta Istarske županije, a sve kako bismo što više djece zadržali i privukli u sport“, naglasio je pročelnik Glušac.

„Prije svega želim se u ime Sportske zajednice Istarske županije zahvaliti županu na viskom razumijevanju potreba koje ima sport, odnosno što sport znači za razvoj naše regije, za dobrobit svakog djeteta, ali i kvalitete života svih građana. Mi smo kao Zajednica 2021. godine iz županijskog proračuna imali na raspolaganju 400 tisuća eura, a ove godine preko 750 tisuća eura. Županija očito vidi koje su prednosti da se sport u Istri što kvalitetnije financira, a naš je zadatak da sredstva koja dobijemo na najbolji način iskoristimo za sve programe koje imamo“, poručio je predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević.

Glavni tajnik Zajednice Damir Burić, također, smatra da je hvalevrijedno što Županija sve više sredstava usmjerava u sport, a posebno u edukaciju trenera što je posebno važno jer djecu i mlade trebaju trenirati školovane osobe. Treneri, smatra Burić, ne uče našu djecu samo o sportu, već su im na neki način poput drugih roditelja.  Najavio je i da će ovogodišnji Javni poziv u sklopu Fonda za sport biti raspisan danas te je izrazio nadu da će veliki interes nastaviti i u narednim godinama.

Fond za sport po godinama

2022. - 79.633,69 EUR za:
- financiranje edukacije 97 trenera i trenerica (100 % iznos)
- najviše prijava je stiglo (TOP 3): Nogometni savez Istarske županije (29), Boćarski savez Istarske županije (23) i Rukometni savez Istarske županije (14)
- Istarski planinarski savez kako bi obnovio sve planinarske puteve i sva skloništa na području Istre (cca 10 tisuća eura)

2023. - 114.543,85 EUR za:
1. Trenerski kadar - 75.543,85 eura - financiranje edukacije 75 trenerica i trenera  u 14 sportskih grana
2. Vrhunski sport - 24.00,00 eura: Ženski kuglački klub “Poreč”, Boćarski klub “Istra Poreč” i Malonogometni klub “Futsal” Pula
3. Programi strukovnih saveza - 15.00,00 eura: Istarski pljočkarski savez i Istarski planinarski savez

2024. - 125.000,00 EUR
- Interes je iskazalo 114 trenera
- Dio sredstva će biti usmjereno na vrhunski sport

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa