bio je svestran, predan ljudima

Preminuo Ratko Crnobori, tvorac Rječnika premanturskog govora

0

U 90. godini preminuo je Ratko Crnobori, poznati Premanturac, aktivan u društvenom i političkom životu. Rođen je 11. listopada 1934. godine u Premanturi, osnovnu školu do male mature pohađao je u Puli, Premanturi i Medulinu (od toga prva tri razreda na talijanskom jeziku). Gimnaziju je završio u Puli, a studirao je i diplomirao u Beogradu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Zaposlio se 1960. godine u Uljaniku, najprije u kemijsko-tehnološkom laboratoriju, potom u službi zaštite na radu.

Od 1971. godine bio je direktor opće kadrovskog sektora, odnosno Radne zajednice zajedničkih poslova. U međuvremenu je magistrirao na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Godine 1983. odlazi iz Uljanika na mjesto tajnika USIZ-a (Zavoda za zapošljavanje za Istru), a 1986. je potpredsjednik Skupštine Općine Pula. Godine 1988. izabran je za predsjednika Odbora socijalističkog saveza Općine Pula u kojem je predsjedavao Odborom za organizaciju samodoprinosa za Radiologiju tadašnjeg Medicinskog centra, danas Opće bolnice Pula. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, bio je u predsjedništvu ASH (Akcije socijaldemokrata Hrvatske). Bio je predsjednik pulskog ogranka Društva 'Josip Broz Tito'.

 

Nakon umirovljenja vraća se i živi u rodnoj Premanturi, gdje 2018. godine, nakon dugogodišnjeg predanog rada, u suradnji s Općinom Medulin, izdaje Rječnik premanturskog govora. U izdanju kojim je zadužio svoje rodno mjesto i sumještane, recenzentica izv. prof. dr. sc. Lina Pliško istaknula je: „Ratko Crnobori se kao osoba bez stručnog leksikografskog obrazovanja prihvatio teškoga zadatka pisanja rječnika svoga materinskog idioma, no svojim je trudom i upornošću uspio zapisati i oteti zaboravu oko 7000 riječi iz različitih životnih područja“.

Uz ljubav prema svom mjestu, ljudima i govoru, kroz cijeli svoj život Ratko Crnobori je bio aktivan u društvenom i političkom kontekstu, što je potvrdio i svojim angažmanom u ulozi vijećnika Općinskog vijeća Medulina u njegovom 4. sazivu 2005. – 2009. godine, a bio je i dugogodišnji predsjednik Socijalnog vijeća Općine Medulin od 2011. do 2017. godine.

Jednostavnog i skromnog, nasmiješenog i mirnog, pamtit ćemo gospodina Ratka Crnoborija sa zahvalnošću i poštovanjem u svim ulogama u kojima smo ga imali prilike upoznati, ovim su se riječima oprostili od svog sugrađanina u Općini Medulin. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa