Svjetski dan zaštite okoliša

Očišćena šumica na Verudeli

0

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, po nalogu Grada Pule, očišćena je šumica uz staru cestu za Verudelu. Prikupljena su tri kubika miješanog komunalnog i glomaznog otpada.

U srijedu, 5. lipnja, s početkom u 9 sati na Trgu kralja Tomislava za učenike viših razreda osnovnih škola Veruda i Stoja direktorica tvrtke Starum Tatjana Uzelac održat će predavanje o kišnim vrtovima s obzirom da je projektirala sve kišne vrtove na području Pule. Projekt odvodnje prema WSUD (Water Sensitive Urban Design) principima na Trgu kralja Tomislava izabran je prema Dubai Awardu - UN Habitat, međunarodnoj organizaciji, među 50 najboljih svjetskih ostvarenja među više od 500 prijavljenih radova iz cijelog svijeta za 2017. godinu, navode iz Grada Pule. Podsjećaju da je Grad lani za kišne vrtove u sklopu Interreg projekta prilagodbe klimatskim promjenama CREATE dobio nagradu Adriatic Adaptation Award.

 

Nagrada je dodijeljena zbog načina dizajna i implementacije kišnih vrtova, odnosno infiltracijskih sustava, koji pomoću prirodnih struktura štite od poplava u slučaju obilnih kiša, istovremeno rasterećuju mješovite sustave sanitarne odvodnje te prihranjuju podzemne vode.

Kišni vrtovi pomažu u prirodnom pročišćavanju oborinskih voda i poboljšanju kvalitete okoliša, pružaju staništa za razne vrste biljaka, kukaca i životinja te pomažu u očuvanju biološke raznolikosti - privlače pčele, leptire i druge insekte koji su važni za oprašivanje biljaka, pružaju staništa za ptice, vodozemce i druge životinje koje se hrane kukcima i drugim malim životinjama.

Također, sadnjom stabala u kišnim vrtovima pridonosi se apsorpciji i pohranjivanju ugljičnog dioksida u tkivima biljaka te pomažu u smanjenju utjecaja toplinskih otoka budući da biljke apsorbiraju sunčevu energiju i hlade okoliš kroz proces isparavanja, a krošnje drveća u njima stvaraju ugodan hlad.

Prema svom zelenom i održivom opredjeljenju, Grad Pula upravo realizira devet zelenih projekata zahvaljujući odobrenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 788,6 tisuća eura. Realiziran je projekt uređenja zaobilaznice - drvored duž gradske obilaznice, uređena je zelena površina u Palisinoj/ Cesti prekomorskih brigada, uređen je park na Hidrobazi, ozelenjeno je javno parkiralište i pješačka staza na Verudeli.  Uskoro će se početi koristiti urbani vrtovin u Lošinjskoj ulici, na području Mjesnog odbora Vidikovac, formirat će se urbana šuma Monvidal, ozeleniti postojeće autobusne nadstrešnice. Osim toga, postavit će se nove javne slavine na zelenim i rekreativnim površinama i provesti projekt razmjene znanja i iskustva u primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama „Pula je zelena“.

Program Ujedinjenih naroda za okoliš usvojen je na Konferenciji Ujedinjenih naroda u Stockholmu 5. lipnja 1972. godine te se od tada taj datum slavi diljem svijeta kao Svjetski dan zaštite okoliša. Obilježavanjem tog dana diljem svijeta, nastoje se istaknuti glavni okolišni probleme i omogućiti svima da shvate vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja našeg okoliša. Ovogodišnja tema i kampanja za Svjetski dan zaštite okoliša usmjerena je na obnovu zemljišta, dezertifikaciju i otpornost na sušu pod sloganom „Naša zemlja. Naša budućnost. #GenerationRestoration.” (IHR)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa