zeleno, plavo, održivo

Tehnički direktor Istarskog vodovoda: 'Naša hidroelektrana kod Umaga je već isplaćena i napravila je 50.000 eura plusa'

0
Sean Cotć (Foto: Milivoj Mijošek)
Sean Cotć (Foto: Milivoj Mijošek)

Kad se malo zagrebe ta tema, može se uvidjeti da su potencijali za obnovljivu proizvodnju energije u Istri doista veliki. Dobar primjer je Istarski vodovod, koji po prirodi svog posla dolazi u priliku proizvoditi električnu energiju.

"Istarski vodovod je 2010. napravio projekciju snage koja može biti iskorištena iz hidroenergije. S obzirom na geografiju Istre, ovdje imamo velike visinske razlike i velike razlike u tlakovima. Da bismo vodu doveli do potrošača, te pritiske moramo anulirati. Tu je prepoznat hidropotencijal gdje bi se moglo preko turbina proizvoditi električnu energiju", kaže Sean Cotić, tehnički direktor Istarskog vodovoda. 

To je i učinjeno i od konca 2016. kod Umaga je u funkciji hidroelektrana snage 90 kW. Zbog tehničkih problema prodaja struje koju proizvodi ta elektana počela je 2020. i do prošle godine trošak koji je Vodovod imao za nju je već isplaćen. 

 

"Bila je financirana 60 podsto od strane fonda i 40 posto od strane Istarskog vodovoda i naš dio je isplaćen lani. Sad smo već na dobitku od oko 50.000 eura", kaže Cotić.

Vodovod je sada u fazi projektiranja nove hidroelektrane od 250 kW na sustavu Butoniga, odnosu ulazu u rezervar Kanfanar. 

"Tamo spuštamo pritisak sa skoro 12 bara na nulu i tu energiju želimo iskoristiti za proizvodnju struje", kaže Cotić.

Hidroelektrane su, dakle, također veliki potencijal, o kojem se priča mnogo manje nego o solarnim elektranama. 

"Što se tiče solarne energije, imamo nekoliko malih elektrana, ali trenutno u projektiranju dvije veće. Jedna je na postrojenju Butoniga od 1,5 mW a druga na postrojenju Sveti Ivan u Buzetu od 1 mW. Također bi se financirale se 60 posto iz Fonda i 40 posto iz naših sredstava", kaže Cotić.

Sve ušteda Istarskom vodovodu će se dobro isplatiti.  

"Mi smo jedan od najvećih potrošača struje u Istri. To je oko 3,5 milijuna eura godišnje, tako da će nam svaka ušteda omogućiti da investiramo u druge projekte i poboljšanje naše mreže", zaključio je Cotić.

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa