natječaj fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Grad Pula na trećem mjestu prihvaćenih ponuda

0

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je krajem prethodne godine Javni natječaj za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga.

Predmet Natječaja bio je dodjela sredstava Fonda za neposredno sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru primjenom digitalnih tehnologija, u svrhu boljeg korištenja resursa i smanjenja emisija stakleničkih plinova, a za dobrobit građana i gospodarskih subjekata.

Od ukupno 236  zaprimljenih prijava prihvaćeno je 99 projekata, a Grad Pula zauzeo je 3. mjesto na Listi prednosti prihvatljivih ponuda.

 

Razlog za tako visoku ocjenu je što je Grad Pula predložio integrirano rješenje za sva tri područja primjene, ističu danas iz Grada.

To su:

1. Pametna i održiva rješenja u prometnom sustavu, što podrazumijeva održivi razvoj prometnih sustava.

2. Digitalna javna uprava, što podrazumijeva optimizaciju i digitalizaciju usluga i procesa javne uprave te povećanje dostupnosti interoperabilnih digitalnih javnih usluga građanima i gospodarskim subjektima.

3. Klimatske promjene i zelena tranzicija, što podrazumijeva smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i učinkovitije korištenje resursa te prelazak na kružno gospodarstvo, uz osiguravanje informacija o kvaliteti okoliša (zrak, tlo, voda, buka, svjetlosno onečišćenje i drugo).

"Rezultati projekta ogledaju se u smanjenju emisije stakleničkih plinova u sva tri područja provedbe, boljeg korištenja resursa, smanjenju troškova, inovativnosti te jednostavnijem i učinkovitijem prikupljanju podataka i primjeni rješenja koja unapređuju kvalitetu života svih stanovnika, poduzetnika i posjetitelja grada. Također, s građanima će se komunicirati na inovativan i integrirani način.

Krajnji cilj projekta je osigurati održivo i pametno urbano okruženje u gradu Puli koje se postiže osvještavanjem i senzibiliziranjem javnosti o zdravom okolišu, unaprjeđenjem javnog prometnog sustava digitalizacijom te modernizacijom gradske uprave u svrhu boljeg korištenja resursa i smanjenja emisija stakleničkih plinova, uz transparentno i dvosmjerno komuniciranje s građanima, a sve s ciljem osiguravanja značajne kvalitete i povećanja standarda života za građane Pule i sve one koji će to postati, kao i za povremene posjetitelje", ističu iz Grada.

Ukupna vrijednost projekta je 218.318 eura, a Grad Pula je osigurao maksimalna moguća sredstva po projektu odnosno 80.000 eura bespovratnih sredstava iz FZOEU.

Provedba projekta može trajati do maksimalno 30. lipnja 2026. godine, a provodit će ga zajedno Odsjek za razvojne projekte/Smart City, Odsjek za razvojne i EU politike, Odsjek za zelene politike te Pododsjek za promet u suradnji s Pulaprometom. (Istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa