tko će u eu parlament?

Stigla još jedna projekcija rezultata europskih izbora

0
Valter Flego (foto: Milivoj Mijošek)
Valter Flego (foto: Milivoj Mijošek)

Kandidat iz Istre Valter Flego prolazi u Europski parlament prema najnovijoj projekciji Startmetar Demoskopa. 

Po njima u Europski parlament ući će šest stranaka/koalicija, to su HDZ, SDP, Možemo, Domovinski pokret, Pravo i Pravda i IDS/liberali.

Međutim, s obzirom da su mnogi na rubu izbornog praga od pet posto, s malim razlikama jednih u odnosu na druge, moguće je i da će proći samo četiri opcije, kao i da će među manjima ući netko drugi.

 

"I dok je više manje sigurno kako će ponajprije HDZ (5) i SDP (3) osvojiti pregršt mandata, a Možemo jedan, velika će se bitka voditi za preostala tri mandata. Tri liste su kandidati, a za sada tek milimetar od Bruxellesa dijeli i Božu Petrova iz Mosta. Trenutno je u nešto nepovoljnijoj situaciji od Domovinskog pokreta (Ivan Penava), Prava i pravde (Mislav Kolakušić) te bloka IDS/Liberali (Valter Flego). Netko će iz ove četvorke na kraju "izvisiti", no sasvim je sigurno kako će u EU Parlament iz Hrvatske ući najviše 6 lista, a lako se može dogoditi da se brojka zaustavi i na samo 4", ističu iz Startmetra.

Prema njihovim projekcijama HDZ bi trebao dobiti 25,2 posto glasova, što bi mu u prvom slučaju donijelo 5 mandata, a ako granične liste ne prođu izborni prag lako bi mogli i do šestog.

"Bitka za 12 mjesta vodi se isključivo između 7 jakih stranaka, dok ostalih 18 nema gotovo nikakvih šansi. Istraživanje uključuje relativno slabu izlaznost od 35 posto, a na 9. mjestu s 2,5 posto podrške nalaze se Katarina Peović i njena Radnička fronta. Nina Skočak novo je ime na političkoj sceni. Influencerica (2,4 posto) trenutno kotira s gotovo jednakim postotkom kao i Radnička fronta", ističu iz Startmetra.

"Osim što bi po ovom istraživanju HDZ trebao doći do najmanje 5 mandata, njih 3 su rezervirana za listu koju predvodi Biljana Borzan, no i SDP koalicija bi mogla i do 4.,  ako tri granične stranke ne prijeđu prag. Svi preostali vrte se oko jednog mandata, a najbliže drugome je Možemo kojem predviđamo 9,7 posto. Domovinski pokret teško da može osvojiti više od jednog mandata, a Mislav Kolakušić, Valter Flego, a i Božo Petrov blizu su jednog mandata", ističu iz Startmetra. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa