grad vodnjan:

'Podnijeli smo desetak kaznenih prijava protiv bespravnih graditelja'

0

Iz Grada Vodnjana danas ističu da ne odustaju i ne posustaju u borbi protiv divlje gradnje te da koriste i koristit će sva raspoloživa sredstva da bi odvratili bespravne graditelje od daljnje devastacije prostora.

 

"Unatoč rješenjima Istarske županije po žalbama investitora na rješenje o uklanjanju bespravno postavljenih objekata, a kojima se uslijed manjkave pravne regulative osporava nadležnost komunalnog redarstva nad takvim slučajevima, Komunalno redarstvo Grada Vodnjana nastavlja s evidentiranjem bespravno izgrađenih i bespravno postavljenih objekata. Za slučajeve koji bi se mogli pokazati spornima, Komunalno redarstvo trenutno ne izdaje rješenja o uklanjanju, ali zapisnike o očevidu šalje na nadležno postupanje Građevinskoj inspekciji, s kojom je u redovnom kontaktu s ciljem koordiniranja zajedničkih postupaka", ističu iz Grada Vodnjana.

"Unatoč silnim naporima Komunalnog redarstva Grada Vodnjana te u zadnje vrijeme i Građevinske inspekcije, bespravni graditelji i dalje ne shvaćaju prostupravnost svojih postupaka. Iz tog razloga Grad Vodnjan počeo je s podnošenjem kaznenih prijava Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske radi počinjenja kaznenog djela iz članka 212. Kaznenog zakona. Članak se odnosi na protupravno građenje u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu. Na taj način evidentirat će se bespravna gradnja u negradivim područjima unutar Zaštićenog obalnog područja mora, takozvanog ZOP-a. Proteklih dana podneseno je desetak kaznenih prijava protiv bespravnih graditelja. Procjenjujemo da se u negrađevinskim zonama unutar obuhvata ZOP-a na području Grada Vodnjan nalazi više od 1.000 protupravnih objekata. To je posljedica višedesetljetnog nepostupanja nadležnih tijela po pitanju zaštite okoliša, posebno priobalja", ističu iz Grada Vodnjana. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa