srednjoškolske migracije

Neke županije učenici masovno napuštaju. Pogledajte kako je u Istri

0
Ilustracija (Foto:Pixabay)
Ilustracija (Foto:Pixabay)

Radi upisa u srednju školu izvan mjesta stanovanja gotovo 60 posto učenika, ili njih 1863, napustilo je Zagrebačku županiju, što je ujedno najviši postotak srednjoškolske migracije među svim županijama, piše Jutarnji. Zbog istoga razloga iz Ličke je županije otišlo 33 posto učenika, a na trećem mjestu po broju odlaska školaraca našla se Sisačko-moslavačka županija. Iz tog je područja radi srednjoškolskog obrazovanja u drugoj županiji otišlo 23 posto 15-godišnjaka, odnosno njih 300 od ukupno 1323 učenika koja su upisala srednju školu.

 

Riječ je o novim podacima iz Školskog e-Rudnika, aplikacije s prikazom statističkih podataka među kojima su se ovoga puta našli i oni o geografskoj distribuciji upisanih učenika. Podaci se odnose na prošlu školsku godinu, a ovih ih je dana objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tri županije koje su zbog upisa u srednje škole izgubile najmanji broj đaka su Splitsko-dalmatinska županija, ujedno jedina koju je napustilo manje od jedan posto đaka, njih svega 30-ak; Primorsko-goranska županija (iz koje je migriralo 2,7 posto učenika) te Zadarska s tri posto. Među županijama koje radi nastavka školovanja napušta relativno malen udio učenika, u prosjeku njih pet posto, nalaze se i Osječko-baranjska (3,18), Istarska (4,65), grad Zagreb (5,19), Dubrovačko-neretvanska (5,36) i Varaždinska (5,41). Iz ukupno 11 županija u prošloj je školskoj godini otišlo deset i više posto školaraca.

Podaci pokazuju kako je od ukupnog broja upisanih u srednje škole (39.318) radi nastavka školovanja županiju promijenilo 11,5 posto učenika, odnosno nešto više od 4500. Međutim, njih 17.814, ili gotovo svaki drugi, u Hrvatskoj promijenio je općinu u kojoj se školuje.

Više pročitajte ovdje

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa