umjetnici na djelu

Pula dobiva još jedan mural. Već se vide prvi obrisi

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Uskoro će jednu zgradu na pulskoj Verudi, na Tomislavovom trgu nedaleko tržnice, krasiti najnoviji mural u organizaciji lokalnih umjetnika. Ovogodišnji festival ulične umjetnosti "Kistom kroz zid" započeo je upravo s tim prvim muralom na pročelju stambene zgrade. Autor murala je akademski slikar Mislav Lešić, rodom iz Bošnjaka, koji se školovao u Rijeci i sada živi i radi u Zagrebu. U Pulu je došao na poziv prijatelja i kolege Vedrana Štimca.

 

Mural prikazuje ženu u narodnoj nošnji zapadne Istre, moderniziranu kroz medij street arta. Ta žena je majka poznatog istarskog pjesnika Mate Balote, koja je inspirirala njegovu pjesmu "Moja Mati". Dio te pjesme nalazi se ispisano ispod murala:

```

Moja mati je bila velika sirota,

tuju je zemlju kopala, tuje pode je prala.

Sva svoja lita otkidala je od svoga života,

i malo po malo sve je drugim razdavala.

```

"Očekujemo da će mural biti završen u utorak ili srijedu (28.5.), ovisno o vremenskim uvjetima. Ovaj rad nosi snažnu poruku o izrabljivanju i podređenosti, ali i o beskrajnoj srdačnosti i dobroti. Motiv murala lako se može interpretirati i u današnjem kontekstu, gdje svjedočimo sve većoj polarizaciji društva. S jedne strane imamo bogate koji imaju sve, dok su s druge strane potlačeni i izrabljivani radnici koji svojim trudom doprinose akumulaciji bogatstva drugih", poručuju organizatori.

"Festival se održava drugu godinu za redom s ciljem oplemenjivanja pročelja zgrada u Puli. Ako nastavimo ovim tempom i ukoliko Grad i građani Pule budu imali afiniteta prema projektu, Pula bi mogla postati bogatija za tridesetak murala renomiranih umjetnika u narednih deset godina", dodaju. Inače, prošle godine su na DC Karlo Rojc murale izradili Boris Bare, Marin Remić i Vedran Štimac.

Drugi mural koji će se ove godine realizirati ostavljaju kao iznenađenje, o čemu će građane obavijestiti na vrijeme.

"Zahvaljujemo se Gradu Puli, turističkoj zajednici, firmi 'Peršić rental & sales' koji nam već drugu godinu izlaze u susret sa korektnim najmom, kao i caffe baru Lattieri koji je osigurao okrijepu umjetniku i timu", zaključuju. (M.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa