nova manifestacija u poreču

Gušti merkata otvaraju se ovog petka uz fritaju sa šparugama

0
Porečka tržnica (Foto: Myporec)
Porečka tržnica (Foto: Myporec)

Iz Usluge Poreč najavili su novu manifestaciju koja će se održavati svakog trećeg petka u mjesecu na gradskoj tržnici. 

Već ovog petka, 17. svibnja, od 10 do 13 sati građani će s ena tržnici moći družiti uz degustaciju svježe pripremljenog jela, uz glazbenu kulisu.

 

"Vjerujemo da će porečka tržnica vrlo brzo postati nova lokacija za druženje  te barem jedan put mjesečno mjesto susreta s prijateljima za vrijeme marende. Ovo je novi događaj koji će nastojati okupiti prijatelje, gurmane i sve one koji vole nešto autohtono i s guštom pripremljeno. Bit će tu raznih tema/menija te ponuda ovisno o sezoni i namirnicama koje nam tržnica donosi, a za prvi event pripremaju se pljukanci s šparugama", najavljueno je na današnjoj konferenciji za novinare u Velikoj vijećnici Grada Poreča.

Gradonačelnik Loris Peršurić kazao je  da su tržnice mjesta gdje se može vidjeti kako grad živi ili osjetiti dušu grada.

"Tržnice su i dio turističke ponude grada, a ovakvi projekti su odlična platforma za promociju lokalnih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, privlačenje lokalnog stanovništva i turista uz kreirane gastronomske priče i događanja, zato pozdravljam ovaj projekt Usluge Poreč", kazao je Peršurić.

Luka Maleš, direktor Usluge Poreč, rekao je da im je želja da s guštom predstave ponudu tržnice te da ona postane mjesto gdje će se naći prijatelji, nešto pojesti s nogu i možda isplanirati sljedeće susrete.

"Zato ste svi dobrodošli na prvo druženje na merkatu i novu gastro-glazbenu manifestaciju Gušti merkata koju ovaj put radimo u suradnji s Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč, čiji će profesori i učenici pripremati degustacijska jela. Dok smo još u proljetnom razdoblju, pripremat će se pljukanci sa šparugama uz promociju vina Brčić i Terzolo.

Ova serija manifestacija održavat će se svaki treći petak u mjesecu, a organizirane su s ciljem da se revitalizira tržnica te promoviraju autohtoni, lokalni proizvodi i OPG-ovi koji donose na tržnicu domaće svježe proizvode. Upravo s tim lokalnim proizvodima bit će kreirana posebna jela za druženje uz marendu na merkatu", kazao je Maleš.

Prema njegovim riječima, svakom sljedećom manifestacijom na isti način predstavit će lokalna jela, specijalitete ili fine marende koje će se moći degustirati, pa će se tako ponuditi ovisno o sezoni recimo jela od domaćih srdela, pršuta, ulja, slastice, naravno, prateći sezonske trendove i ovisno o tome što koje godišnje doba nudi na tržnici od svježih proizvoda. "Ova manifestacija je samo nastavak naše brige oko tržnice,“ podcrtao je Maleš.

Ranije je već predstavljen projekt rekonstrukcije otvorenog dijela gradske tržnice, nastavak sukcesivnih ulaganja u prostorije tržnice. Nakon preuređenja ribarnice, odrađena je sanacija dijela krovišta na prostoru tržnice, zamijenjena su ulazna vrata u zatvorenoj tržnici, kao i cjelokupna stolarija. U zatvorenoj tržnici ugrađen je novi sustav hlađenja i grijanja te ventilacije, a za kraj je bila obnovljena i fasada na preostalom dijelu upravne zgrade te u dijelu poslovnih prostora tržnice.

Rekonstrukcija otvorenog dijela tržnice sastojat će se u uređenju hodne plohe vanjskog dijela tržnice, s novom funkcionalnom organizacijom, te postavljanja nadstrešnice u funkciji zaštite prodajnih stolova otvorene zelene tržnice, kao i prolaznog prostora koji spaja jugo-zapadni ulaz sa istočnim, od kiše i sunca.

„Cilj svega što radimo na tržnici jest očuvanje i promocija naše tradicije te čuvanje i naglašavanje važnosti lokalnog identiteta. Zajedno s Uslugom stvaramo održivu zajednicu te se što kroz ulaganja, što kroz ovakve manifestacije trudimo omogućiti bolje prilike i pomoći lokalnim poljoprivrednicima, proizvođačima hrane te obrtnicima, ali i približiti ponudu naših autohtonih proizvoda gostima koji sve više i više teže upravo ovakvoj autohtonoj, domaćoj ponudi.

Uz dobru hranu, društvo i glazbeni ugođaj, vjerujemo da će brzo naši sugrađani znati prepoznati vrijednost događaja ali i iskazati podršku lokalnim poljoprivrednicima i obrtima te ostalim našim zakupcima porečke tržnice koji brinu da dobijemo uvijek svježu hranu i namirnice na naše stolove", zaključio je Peršurić. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa