U ISTARSKIM GRADOVIMA NISU ZADOVOLJNI NAJAVLJENIM POREZIMA

PALIAGA 'Prihvatljivo je plaćati paušal, ali rast od 300 do 1000 posto je neprihvatljiv'

0
Grad Rovinj želi mogućnost popusta na paušal za obiteljske iznajmljivače (Foto: Milivoj Mijošek)
Grad Rovinj želi mogućnost popusta na paušal za obiteljske iznajmljivače (Foto: Milivoj Mijošek)

Uvođenje poreza na (prazne) nekretnine i povećanje turističkih paušala, očekivano, nisu naišli na odobravanje dobrog dijela javnosti, ali i nekih ekonomista koji tvrde da Vlada time određuje što ljudi trebaju raditi sa svojim nekretninama. Naime, porez će plaćati oni koji dugoročno (barem 10 mjeseci) ne iznajmljuju svoje stanove, apartmane i kuće, a riječ je o, dakako, turističkim iznajmljivačima, kojima se dodatno povećava paušal po krevetu. I o jednom i drugom odlučivat će jedinice lokalne samouprave. Zanimalo nas je koliki porez namjeravaju uvesti istarski gradovi, pitanje smo poslali svima, a evo odgovora koje smo dobili.

 

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić još je ranije najavio da će uvesti maksimalan porez na nekretnine od čak 10 eura po četvornom metru godišnje, a nakon što je Vlada odredila raspon od 0,6 do 8 eura, Pula će po svemu sudeći odrezati maksimalni iznos od osam eura.

Paušal na turističke ležajeve dosad je u Puli iznosio 100 eura, a ubuduće će morati biti najmanje 150. No, znamo li da je Zoričićeva uprava još ranije željela podignuti paušal na tada maksimalnih 200 eura, nije neočekivano da će i sada željeti taj iznos, ako ne i maksimalnih 300 eura po krevetu. Naime, paušali su se dosad kretali od 20 do 200 eura, a dižu se na 150 do 300 eura.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga nije, međutim, oduševljen ovim zakonskim prijedlogom.

Marko Paliaga

„Sa stajališta gradonačelnika jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija u Istri i Hrvatskoj, osnovna primjedba na Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak odnosi se na članak 8., kojim se predlaže značajno povećanje paušalnog poreza po ležaju, u nekim slučajevima od tristo do čak tisuću posto. Smatramo da je prihvatljivo plaćati paušal, no ovakav rast je neprihvatljiv. Najveći problem je što zakon ne pravi razliku između obiteljskog smještaja, gdje iznajmljivač živi u objektu koji iznajmljuje, i rentijerstva, gdje se iznajmljuju nekretnine u kojima vlasnik ne živi“, kaže Paliaga.

Predložili smo stoga na razini stranke, veli, putem saborskih zastupnika iz redova IDS-a, da se uvede definicija obiteljskog smještaja i omogući jedinicama lokalne samouprave da odobre popuste do 70 posto na paušal za obiteljski smještaj, čime bi porez po ležaju ostao na sadašnjoj razini.

„Time bi stanovnici koji žive i rade u lokalnoj zajednici imali povoljniji tretman u odnosu na one koji iznajmljuju nekretnine, a ne doprinose zajednici. Također, predlažemo da se zakon dopuni tako da jedinice lokalne samouprave mogu odobriti popust za do 10 ležajeva, a za svaki dodatni ležaj naplatila bi se puna cijena. Na taj način obiteljski smještaj, kao tradicionalni oblik turizma, bio bi potican, a ne kažnjavan“, smatra Paliaga.

U Gradu Vodnjanu zasad ne izlaze s detaljima o visini budućih nameta.

Pema najavama ministra, kažu u tamošnjoj gradskoj upravi, odluku o visini poreza na nekretnine za 2025. godinu jedinice lokalne samouprave moraju donijeti do 28. veljače iduće godine.

„Vjerujemo da ćemo zajedno u koordinaciji s vijećnicima Grada Vodnjana imati vremena pripremiti ispravnu i kvalitetnu odluku o visini stope i podjelama po zonama, vodeći se socijalnim kriterijima. Novi porez na nekretnine transformirat će dosadašnji porez na kuće za odmor. U prosincu 2023. godine Gradsko vijeće izglasalo je povećanje stope poreza na kuće za odmor s 1,99 na 5 eura po kvadratu. Na području Vodnjana trenutno je 3.392 objekata koji podliježu aktualnom porezu na kuće za odmor, od čega ih čak 2.543 otpada na one u vlasništvu stranaca. Za pretpostaviti je da će obveznika novog poreza na nekretnine biti više od toga. U suradnji s predstavničkim tijelom Grada, i na temelju podataka o potencijalnim obveznicima, razradit će se i pripremiti odluka koja neće predstavljati novo preveliko opterećenje naših građana“, navode iz Grada Vodnjana.

Kad je riječ o paušalnom porezu po turističkom ležaju, kažu da je u prosincu 2023. Gradsko vijeće izglasalo stopu paušalnog poreza od 40 eura po krevetu, što je, vele, zapravo bilo minimalno povećanje zbog usklađenja s tečajem eura, s obzirom da je do tada stopa iznosila 300 kuna (39,82 eura) po krevetu.

„Vodnjan je svrstan u 2. kategoriju prema indeksu turističke razvijenosti, a za koju je Vlada RH predvidjela stopu paušalnog poreza u rasponu od 100 do 200 eura po krevetu“, kažu.

U Gradu Buzetu odgovorili su kratko i jasno, u doslovno dvije rečenice:“U Buzetu paušalni porez po krevetu iznosi 39,82 eura. Za ostale poreze još nisu donijete nikakve odluke.“

Grad Pazin prati najave i objave Vlade vezane uz najnoviju poreznu reformu.

„Budući da zakonski prijedlozi još nisu usvojeni, nalazimo se u fazi planiranja, prikupljanja relevantnih podataka i argumentacije. U javnost ćemo izaći s konkretnim informacijama kada za to budu stvoreni uvjeti, a u ovom trenutku smatramo da je još prerano za davanje detaljnijih odgovora o konkretnoj provedbi poreza na nekretnine u Gradu Pazinu“, odgovorili su iz pazinske gradske uprave.

Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada, također nije bio decidiran.

Anteo Milos

„Trenutni porez na kuće za odmor u Novigradu iznosi 5 eura po kvadratu. Kada novi zakon bude usvojen, moći ćemo se očitovati. Svakako ćemo voditi računa o zaštiti domaćih iznajmljivača (privatni smještaj u objektu gdje domaćin ima prebivalište) u okviru onoga što nam zakon bude omogućio. Isti pristup će biti i s paušalnim porezom po krevetu, gdje ćemo se držati zakonskog minimuma. Taj porez trenutno iznosi 45 eura po krevetu“, kazao je Milos.

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa