KULTURNO DOBRo IZ 14. STOLJEĆA

ROVINJ Počela sanacija pročelja crkve sv. Tome apostola

0

Počela je sanacija pročelja i vansjek stolarije crkve sv. Tome apostola u u Bregovitoj ulici u Rovinju, vrijedna 60.472 eura. Taj je posao Grad Rovinj povjerio tvrtki Ribarić gradnja, odabranoj na javnom natječaju. Posao nadzire rovinjska tvrtka Dok produkt, a rok izvođenja radova je 60 dana od uvođenja u posao. Sredstva su osigurana u ovogodišnjem gradskom proračunu, a dio sufinancira Ministarstvo kulture i medija, u skladu s Programom javnih potreba u kulturi.

 

Iz Grada Rovinja podsjećaju da je riječ o važnom spomeniku s obzirom da crkvica, smještena među starim kućama podno crkve sv. Eufemije u samom srcu grada, datira iz 1388. godine

Iz Grada Rovinja podsjećaju da je prethodnih godina popravljen i krov crkve sv. Tome apostola. Tada su demontirani dotrajali dijelovi krova, ugrađeni su i ojačani oslonci krovnih nosača, zamijenjene su drvenr gredr i letvr te saniran i očišćen kameni luk preslice i drvenog jarma sa zvonom. Rekonstruiran je i metalni križ. Rekonstrukcije krova je iznosila otprilike 58.400 eura. Lani su pak sanirani žbuka na stropu i međukatna konstrukcija. Riječ je o investiciji od ukupno 59.972 eura, koju je  Ministarstvo kulture i medija iznosom od 26.544 eura. Radovi su izvedeni uz posebnu pažnju radi zaštite zidnih oslika.

Ovim radovima Grad Rovinj nastavlja s odgovornim očuvanjem svoje bogate kulturne baštine, osiguravajući da crkva sv. Tome apostola ostane dragocjeni spomenik povijesnog i arhitektonskog identiteta grada", priopćili su iz Komunalne palače. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa