veže ih jezik i tradicija

Pobratimile se istarske i talijanske škole

0

U Talijanskoj srednjoj školi Rovinj predstavljen je kulturno-obrazovni transgranični projekt „Škole Veneta i Istre zajedno za kulturnu baštinu Serenissime“, koji se bavi zajedničkom kulturnom baštinom, umjetnošću, gastronomijom, trgovinom, arhitekturom, etnologijom, glazbom i produkcijom. Na temelju projekta u Veneciji je ovaj tjedan potpisan sporazum o bratimljenju talijanskih škola Veneta i Istre. Iz Istre bratimili su se talijanske srednje škole u Rovinju i Puli, a iz Italije Srednja ugostiteljska škola u Veneciji te Srednja tekstilna škola u Trevisu.

U prvoj fazi projekta sudjelovao je 241 učenik i mentor, 39 ustanova i organizacija, a pridružilo se i 500 natjecatelja koji su se javili na natječaj za izradu zajedničkog loga. U nastavku rada, na izložbama koja je otvorena u zgradi rovinjska Gimnazije, a slijede u Puli i Veneciji, okupiti će se nekoliko stotina posjetitelja. Po završetku ovog osmisliti će se novi projekta u kojeg će biti uključena i Rijeka.

 

„Ovaj je projekt posvećen valoriziranju zajedničkoj povijesti Istre i Veneta. Svatko tko je posjetio Istru i Veneciju primijetit će poveznicu graditeljskog naslijeđa povijesnih jezgri. Proučavanje povijesti sjevernog Jadrana ukazuje koliko se isprepliću sudbine naroda sa dvije obale“, naglasila je Iva Palmieri, nova generalna konzulica Republike Italije u Rijeci.

Marin Corva, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije zahvalio se autoru projekta etnologu Vittoriju Baroniju. Podsjećajući da je potpisivanje sporazuma o bratimljenju prethodilo 18 mjeseci zajedničkog rada, Corva je govorio o nekoliko novijih zajedničkih projekta Istre i Veneta.

„Prošle godine pojačali smo gospodarske veze Istre i Veneta potpisavši povelju o bratimljenu lučkih uprava i aerodroma. Nakon ovoga pripremamo još jedan projekt valorizacije etnoloških običaja. Početkom iduće godine u Vrsaru i Malom Lošinju pripremat će se tradicionalne maske za maškare, a najbolje će nastupiti na znamenitom Venecijanskom karnevalu“, rekao je Corva.

David Modrušan, dogradonačelnik Rovinja, istaknuo je da nas s regijom Veneto spaja zajednička povijest ali i sadašnjost sa živom gospodarskom suradnjom. Franca Blandini Suran, predsjednica Izvršnog odbora rovinjske Zajednice Talijana dodala jer da je istrovenetski govor materinji u ovdašnjih Talijana, pa ga nastoje sačuvati zajedno sa rovinjskom istriotskim narječjem.

O svojim iskustvima sudjelovanja u projektu govorili su Flora Marić i Giulio Borghetti koji su u ime rovinjskih učenika sudjelovali na svečanosti potpisivanja sporazuma u venecijskoj palači Ferro Fini, sjedištu Regije Veneto. Glazbena skupina rovinjske škole je prije otvaranja izložbe izvela potpuri pjesama na istroventskom.

Po svemu bratimljenje škola Istre i Veneta pridonijeti će suradnji na daljnjem povezivanju ljudi koji rabe zajednički jezik, gastronomsku tradiciju, kulturu, običaje i ostale poveznice. Ove su vrijednosti duboko utkane u povijest pa je važno da se bogata zajednička baština predstavi i mlađim generacijama.

Autor

Aldo Pokrajac

Aldo Pokrajac

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa