glad im je beskrajna

Istarski uzgajivači zatvaraju pedočere, trpe ogromne štete zbog jedne ribe

0

Orade su, prema svemu sudeći, presudile nekim uzgajalištima pedoća u Istri.

Koliko nam je poznato, jedno je uzgojno polje na jugu Istre obustavilo proizvodnju, a uzgajivač sa zapadne obale Istre, koji nije htio imenom i prezimenom, kazuje da je isto učinilo i nekoliko njegovih kolega u Raškom zaljevu i Savudrijskoj vali. Nije nikakva novost da orade čine ogromne štete u uzgajalištima školjkaša, no situacija je iz godine u godinu sve gora. Spomenuti uzgajivač nam govori da ta riba jede sve na što naiđe, od mlađi do već konzumnih pedoća.

Da bi potkrijepio svoje tvrdnje, poslao nam je fotografije praznih rešti iz kojih su orade pobrstile sve što je bilo u njima.

Kaže da se isto događa i s mlađi, koju uzgajivači skupo plaćaju. Tako konopi, koji su na početku crni od malih dagnji, preko noći opet postanu bijeli, što ukazuje na to koliko ih temeljito pojedu orade. Nije ovo problem samo istarskih uzgajivača. I u Dalmaciji se godinama bore s istim "neprijateljem". Tako je bilo primjera kada bi velika jata orada u par sati pojela i nekoliko tona pedoća.

 

Lijeka protiv toga nema, pogotovo zato što je populacija orada u stalnom porastu, a to je vidljivo i na istarskim ribarnicama gdje se "divlje" orade nude gotovo svakodnevno po vrlo pristupačnim cijenama. Službeni podaci govore da su hrvatski ribari 2019. prijavili ulov od 127 tona orada, a samo tri godine kasnije on je već dosegnuo 229 tona, što je oradu uvrstilo na iznenađujuće treće mjesto među "ostalim vrstama" koje ne spadaju u plavu ribu. Pretpostavka je da su za tu eksploziju u njihovoj brojnosti odgovorne klimatske promjene, to jest zagrijavanje mora, ali djelomično i uzgajališta orada iz kojih, nije to nikakva tajna, ima puno prebjega.

Uzgajivači pedoća u Malostonskom zaljevu kažu da su znanstvenici s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita radili genetske analize i dokazali da su se jadranske orade križale s onima iz uzgoja, gdje mlađ te ribe dolazi uglavnom iz Francuske. Pokušali su u Dalmaciji doskočiti oradama njihovim ciljanim izlovom, ali ni to nije popravilo situaciju.

Budući da se očito mnogima više ne isplati uzgajati pedoće, valja očekivati da će se već ovog ljeta dogoditi da domaćih pedoća ne bude u stalnoj ponudi na ribarnicama u Istri ili će im cijena biti prilično visoka. Trenutno se na pulskom merkatu prodaju na svega jednom štandu, i to ne svakodnevno, a cijena im je šest eura po kilogramu. (Bojan Žižović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa