komentar glavnog urednika

Gradonačelniče, dosta je bilo kukanja!

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić očito ne može iskontrolirati svoje reakcije i dostojanstveno ishendlati situacije u kojima se prije ili poslije nađu gotovo svi političari, a pogotovo oni koji su, kao on, magnet za medije u, najčešće, negativnom smislu. Kuka li ga kuka. I nije mu prvi put, a sve se čini da neće biti ni zadnji. Nasrtanje na građane koji prosvjeduju, na novinare koji pišu, na političke protivnike, vječito glumljenje žrtve uvijek istim jadikovanjem, za pulskog su gradonačelnika već toliko učestale pojave da su nažalost postale dio svakodnevnog javnog komuniciranja na pulskoj političkoj sceni. I nitko se više ni ne čudi. Zaista se ne mogu sjetiti jednog takvog sličnog slučaja, barem u Puli.

U većini zemalja na koje se naša država ugleda je takvo što nemoguće, nečuveno, na rubu pameti, da se jedan ne samo političar, već i gradonačelnik obračunava s novinarima na način kako je to ovih dana učinio Filip Zoričić. Da podsjetimo čitatelje koji možda nisu pratili – dakle, naš je portal objavio kratku (kako ih mi zovemo) vijesticu gdje se izvješćuje da je gradonačelnik Pule bio u Splitu na procesiji povodom sv. Dujma. Zanimljivo, što da ne. Je li tekst napadački nastrojen, jesmo li pretjerali, nedajbože vrijeđali, napadali, čitatelji neka sami prosude. Naravno da nismo. Ukratko, te su vijesti uobičajene u novinarskom svijetu, ništa posebno.

 

Međutim, Zoričić je na taj bezazleni tekstić doslovno pobjesnio, te preko društvenih mreža (pred sebi naklonjenom publikom) odaslao jednu pravu pravcatu invektivu, ni malo staloženu, punu gnjeva, omalovažavanja i zlokobnih prijetnji. Svašta je Zoričić tu prosuo, ali baš svašta, sav se iz petnih žila obrušio na nas, kao da smo tko zna što objavili. Totalni overreaction. Uglavnom, najbolje je da tu njegovu nakupinu riječi čitatelji sažvaću sami. Shvatit će vrlo brzo da se radi o školskom primjeru zamjene teza.

Je li reakcija bila pretjerana? Je, i to gradonačelniku nije prvi put. Koji je cilj takvog lamentiranja? Zna se, daljnje glumljenje žrtve i skretanje pozornosti na sebe. Je li on katolik? Je, pa što s time? Je li rođeni Splićanin? Je, pa što s time? To su samo razlozi zbog kojih je bio na tom putu. Ništa više, ništa manje. Činjenice.

Zašto građani Pule ne bi trebali znati gdje im se nalazi gradonačelnik na radni dan u radno vrijeme? Zašto se ne bi pitali tko je to platio? Zašto ne bi znali da je istog dana bio na otvaranju luksuznog hotela u Splitu? Što je od svega toga od interesa za Pulu? U kojem je uopće svojstvu bio na tim mjestima? I opet ponavljam – nije mu prvi put. Uostalom, zašto građane nije obavijestio o izbivanju s radnog mjesta zbog putovanja na procesiju, kao što to inače čini za svakakve sitnice?

Možda je nekome promaklo, a vrlo je bitno, da je Filip Zoričić u istom tom tekstu izrugivao ljude iz Tanzanije, uzevši tu državu kao primjer nekakve svjetske zabiti. Isto divno.

Također, za kraj, jedan zanimljiv detalj nam je zapeo za oko. Pri kraju svoje tirade, gradonačelnik je napisao "još malo dečki", da bi kasnije, na drugoj društvenoj mreži, to korigirao i napisao "još malo". Što bi to trebalo značiti, radi li se o nekakvoj prijetnji, ostaje nam vidjeti. Kako bilo, gradonačelniče, moram vas razočarati, taj famozni tekst nisu pisali "dečki", nego jedna urednica, dama, u našem poslu vrlo iskusna. Gradonačelniče, molim vas, dosta je bilo kukanja, radovi kod Pošte i na Mutilskoj još nisu gotovi... (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa