Pobratmile se podružnica talijanskog sindikata iz Castelfranca i vodnjanskog SUH-a

0
Svečano potpisivanje bratimljenja
Svečano potpisivanje bratimljenja

U subotu, 20. travnja, u Vodnjanu je sve bilo u znaku bratimljenja između podružnice talijanskog sindikata SPI CGIL iz Castelfranca (Regija Veneto) i Ogranka SUH-a iz Vodnjana. Pedesetak predstavnika talijanskog sindikata te mnogobrojnih predstavnika domaćina, napunili su Dom mladih u Vodnjanu povodom svečanosti potpisivanja sporazuma o bratimljenju istih. Podružnica SUH-a iz Vodnjana vrlo je aktivna i kreativna, broji više od 500 članova. Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović ukazao je na važnost aktivnosti najstarijih stanovnika Vodnjana te je izrazio podršku pozitivnom radu i ulaganjima u pomaganje onih najpotrebitijih koji su svoj doprinos društvu davno već dali ali još uvijek čine vrlo aktivan dio stanovništva koji svakako nije stao sa radom. Tako je vrlo važno naglasiti potporu Grada Vodnjana  aktivnostima Dnevnog centra za starije osobe „Angelo Cecon“ koji vrlo uspješno radi pod vodstvom SUH-ovaca realizirajući tako neke socijalne programe za starije stanovnike Vodnjana.

Svečano otvorenje skupa započelo je nastupom Folklornog društva perojskih Crnogoraca i uvodnom riječju Luciana Marinia, predsjednika vodnjanskog ogranka SUH-a. Nakon toga Mirella Marini, tajnica vodnjanskog SUH-a i Derio Guidolin podnijeli su izvještaje o radu svojih podružnica sindikata umirovljenika,  vodnjanske i iz Castelfranca. Vrlo zapažen je bio izvještaj vodnjanskog Centra za starije osobe koji veliki trud ulaže u realiziranju programa cijelo životnog učenja, kreativnih radionica,  zdravstveno-preventivnih programa, ali i brojna prigodna druženja kojima se starije osobe ponovno uključuju u društvena događanja svojeg kraja. Povezivanje s mlađim generacijama vrlo je bilo uspješno na projektu edukacije korištenja kompjutera gdje su mlađi sugrađani učili starije osobe ovim vještinama. Ovom prigodom najavljen je i skori odlazak u Castelfranco gdje će se pobliže moći vidjeti koje sve aktivnosti provode umirovljenici tog kraja.

Klaudio Vitasović
Klaudio Vitasović

Svečani skup je pozdravio i predsjednik Županijskog povjereništva SUH-a za Istru Vladimir Buršić, koji je naglasio kako je to 11-to bratimljenje u Istri nastao kao rezultat rada i dvadesetogodišnje suradnje. Danilo Toccane, tajnik SPI CGIL regije Veneto istaknuo je važnost borbe za prava umirovljenika i starijih osoba, a Neta Živković, predsjednica Podružnice SUH-a Pule čestitala je na bratimljenju nadajući se nastavku učenja i suradnji. Završne riječi prilikom ovog događaja iznijela je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, naglasivši kako sindikati umirovljenika djeluju kako bi se borili za dostojanstvo i poštovanje umirovljenika, za njihovu socijalnu uključenost, te protiv rastućeg siromaštva i diskriminacije starijih. Završila je riječima – „Zajedno smo jači.“

Nakon poticajnih i toplih riječi gradonačelnika Grada Vodnjana Klaudija Vitasovića, uručena mu je Povelja suradnje SUH-a u znak sjećanja na 20 godina uspješnog  djelovanja i suradnje. Istom prigodom uručene su povelje Regiji SPLI CGIL Veneto i Danilu Toccaneu.

Svečano potpisivanje sporazuma o bratimljenju, popratila je pjesma Mješovitog zbora Zajednice Talijana iz Vodnjana. Program je zatim nastavljen do kasno poslijepodne uz neizbježan dobar osjećaj svih sudionika na ovom multikulturalnom događaju u Vodnjanu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa