U Medulinu u subotu osma Smotra maslinovog ulja Ulika

0
Silvano Tanger, Goran Buić i Ratko Erlić
Silvano Tanger, Goran Buić i Ratko Erlić

U Medulinu je 22. travnja najavljena 8. Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja Ulika.

„Vrlo sam zadovoljan postignutim rezultatima tijekom zadnjih 10 godina. Napravljeni su vrlo važni koraci, postignuti rezultati u kvaliteti proizvoda, a tome je sigurno pridonijela i nedavno otvorena mala uljara na našem području,“ istaknuo je načelnik Općine Medulin Goran Buić.

Silvano Tanger, predsjednik Poljoprivredne udruge „Ulika“ iz Medulina spomenuo je međunarodni karakter ovogodišnje Smotre najavljujući gostovanje maslinara iz Slovenije, najkvalitetnijih iz Istre te iz Dalmacije i otoka Brača. „Brojni maslinari nisu uspjeli doći zbog manjih količina maslinovog ulja koje je ove godine proizvedeno. No, opet bilježimo izvrsne rezultate. Mogu samo spomenuti da ćemo uručiti ove godine: 32 zlatna, 20 srebrnih i osam brončanih odličja. Za četiri ulja dodijeljena je kategorija „ekstra djevičansko“, a 7 ih je ipak izvan konkurencije. Mogu vam samo spomenuti da su najkvalitetnija, najbolje ocijenjena maslinova ulja i ove godine iz naših krajeva,“ naveo je Tanger.

Medulinski maslinari napravili su velik iskorak u proizvodnji i kvaliteti u posljednjih četiri do pet godina. Jedan od izuzetnih rezultata je i ulazak dva maslinara u svjetski poznati vodič za ekstra djevičanska ulja „FLOS OLEI“. Upravo su u ovaj vodič, koji biva promoviran tijekom 2013. godine, uvršteni maslinari Mario Crnobori i Silvano Tanger. Članovi „Ulike“ gostuju i natječu se na gotovo svim smotrama diljem Hrvatske. Tako su rado viđeni na smotrama u Taru, Krasici, Umagu, Vodicama, Vodnjanu, Zadru, Omišu, Splitu, Portorožu i Izoli. „Želja nam je da se kroz natjecanja i nastojanja da naša ulja postaju sve bolja, ova druženja tijekom smotri nastave,“ istaknuo je Ratko Erlić, član „Ulike“.

Uz podršku Općine Medulin, Turističke zajednice Općine Medulin, Istarske županije i važne sponzore, Poljoprivredna udruga „Ulika“ i ove godine rado će dočekati sve sudionike Smotre te drage goste. Za najbolja ulja pripremili su i prigodne nagrade ukupne vrijednosti 15.000 kuna. Sponzor putnička agencija „Zea Tours“ iz Pule pobrinut će se da nagrađeni uživaju na izabranim izletima.

Program svečanosti dodjele priznanja najboljim maslinarima vodit će Zdenka Gudelj, a za glazbeni dio programa pobrinut će se Duo Magnolija i Vesna Nežić Ružić te folklorna skupina DKUS Mendula.

Iako je Smotra mjesto na kojem se susreću proizvođači maslinovih ulja te na svečanosti uručuju nagrade najbolje ocijenjenima, u subotu se može poslušati i predavanje na temu „poboljšanje senzorske kvalitete djevičanskih maslinovih ulja“ koje će prezentirati dr.sc. Karolina Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Sve analize pristiglih uzoraka na ovogodišnju 8. Smotru u Medulinu također su napravljene u suradnji s Institutom iz Poreča.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa